Etusivu » Vesillä » Kaksi kertaa katamaraani: yhteysaluksesta tavaratoimittajaksi
Veneily

Kaksi kertaa katamaraani: yhteysaluksesta tavaratoimittajaksi

katamaraani
katamaraani
Kuva: Adobe Stock

Katamaraanivene on alumiininen työvene, joka sopii käyttöominaisuuksiltaan niin kalastukseen, yhteysalukseksi ja lossiksi kuin virkistyskäyttöön tai raskaiden työkoneiden ja rakennustarvikkeiden kuljettamiseen.

Janne Laakso:

”Hankin oman katamaraanilauttani noin vuosi sitten, ja se on minulla pääsääntöisesti käytössä yhteysaluksena. Voin suositella katamaraania lämpimästi, sillä se kulkee hyvin kelissä kuin kelissä. Minulla on saari Suvisaaristossa, ja nyt kun siellä on lisäksi yksi rakennusprojekti käynnissä, lautasta on muodostunut meille ehdottomasti tärkein kuljetus- ja kulkualus saareen. Lauttaan voi ajaa lastia täynnä olevan mönkijän ja peräkärryn, ja lastaaminen on silti vaivatonta, sillä lautan reuna on samalla korkeudella kuin betoniponttoonilaiturin reuna.

Lautta on myös kätevä metsästys- ja kalastuskäytössä. Sain lauttaan jälkitoimituksena vielä targakaaren, johon saa kätevästi kiinnitettyä useita kalastusvälineitä. Pidän katamaraanista myös siksi, että se on helppo manööveerata, ja se kulkee eli plaanaa hyvin – seitsemäntoista solmun nopeutta. Olen kuitenkin huomannut, että naapurin katamaraani kulkee vielä solmun verran nopeammin. Ehkäpä voisin päivittää oman katamaraanini perämoottorin jossakin vaiheessa, jotta yllän samaan.”

Veli Vuohijoki:

”Aloite katamaraanin hankkimiseen tuli ensisijaisesti vaimoni isältä. Appiukko on invalidisoitunut, ja tämän vuoksi tähänastiset vierailut saaressa sijaitsevassa kesämökissämme ovat jääneet harvalukuisiksi. Päädyimme monien venemessujen ja tarjouspyyntöjen jälkeen nykyiseen katamaraaniimme, joka hinta-laatusuhteeltaan osoittautui erinomaisesti juuri meidän tarpeisiimme sopivaksi.

Tämän katamaraanin käyttöominaisuudet ovat pyörätuolissa istuvalle enemmän kuin hyvät. Paras juttu katamaraanissa on kokoonsa nähden loistava kantavuus ja vakaus. Pyörätuolin työntäminen veneeseen sujuu hyvin, vaikka appiukko todella on ihan miehen mitoissa. Katamaraanin rakenteen ansiosta tasaista lattiapintaa on perästä keulaan saakka, joten isokin pyörätuoli mahtuu pyörähtämään. Olemme katamaraanilla voineet kuljettaa pappaa saareen jo monta kertaa ja lisäksi olemme päässeet yhdessä kiertämään veneretkillä myös Turun saaristossa.

Uskon, että tämä katamaraanin malli niittää suosiota, sillä vene on niin sanottu pikkujättiläinen: ulkomitoiltaan suhteellisen pieni, mutta käytännössä koko ulkomitta on saatu hyötykäyttöön myös sisäpuolelta. Perästä miltei keulaan asti ulottuva tasainen lattiapinta on erinomainen ominaisuus silloin, kun veneessä on suuri kalaseurue, puhumattakaan kaikenlaisen tavaran kuljettamisesta. Katamaraanin keularamppi mahdollistaa vaikka mönkijän kuljettamisen saareen, jos sille on tarvetta.

Saari on aina haaste mökkeilijälle silloin, kun sinne pitää kuljettaa tavaroita. Me olemme katamaraanin avulla kuskanneet saareen niin halkoja kuin erilaisia rakennustarvikkeitakin. Veneestä on ollut meille jo yhden kesän jälkeen suuri apu – tänä kesänä sitä tarvitaan lisää, sillä ainakin yksi kaatopaikkakuorma odottaa saaressa siirtäjäänsä. Olemme miettineet myös pienen puutarhatraktorin vuokraamista puutarhatöihin ja pihojen kasteluun.”

Next article