Etusivu » Vesillä » Havereiden syynä useimmiten konevika ja merimiestaidon puute
Veneily

Havereiden syynä useimmiten konevika ja merimiestaidon puute

Kuva: Adobe Stock

Tyypillisiä vaaratilanteita vesillä liikuttaessa ovat karilleajot, eksymiset, tulipalot, veneestä putoamiset ja yhteen törmäämiset toisten veneiden kanssa.

Myös sään nopea muuttuminen tai sään seurannan laiminlyönti saattavat johtaa vaaratilanteeseen.

Meripelastustapahtumien yleisimmät syyt ovat konevika noin joka neljännessä tapauksessa ja merimiestaidollinen virhe hieman useammin kuin joka viides kerta. Sen sijaan olosuhteista johtuu vain noin 6 % meripelastustapahtumista. Tilastojen perusteella vesillä joudutaan pulaan useimmin teknisen vian tai polttoaineen loppumisen vuoksi.

Ennakointi ja hyvä valmistautuminen matkaan ovat tärkeimmät asiat, kun halutaan välttää pulaan joutuminen.

– Nämä tapahtumat ovat yleensä sikäli vaarattomia, että kukaan ei ole veden varassa. Toki teknisiinkin vikoihin saattaa liittyä uppoamisriski, tulipalo tai karikkoon ajautumisen vaara, mutta onneksi useimmissa tapauksissa selvitään säikähdyksellä ja hinausavulla, Meripelastuslohkokeskuksen päällikkö Petteri Salli sanoo.

Veneen huollon laiminlyönti kostautuu tyypillisesti keväällä, jolloin merimatka jää usein kesken teknisestä viasta johtuen. Salli muistuttaa, että vesillä avun saanti saattaa kestää erityisesti, kun ollaan kaukana rannasta. Merellä myöskään kännykkä ei välttämättä kuulu joka paikassa.

– Merialueella on myös hyvä muistaa, että vesi on kylmää lähes ympäri vuoden – veden varassa ei siis pärjää pitkään ilman kuivapukua.

Veneilijä, osaathan navigoida?

Sallin mukaan hyvät navigointitaidot ovat veneilijälle kaiken A ja O. Hän korostaa myös ennakoinnin ja matkalle valmistautumisen tärkeyttä.

– Navigointitaitoja ei voi väheksyä edes nykyään, GPS-aikakaudella, ja jokaisen vesillä liikkujan tulisi osata myös väistämissäännöt. Navigointivirheet johtavat pahimmillaan karilleajoon. Ennakointi ja hyvä valmistautuminen matkaan ovat tärkeimmät asiat, kun halutaan välttää pulaan joutuminen. Myös perusymmärrys säästä auttaa ennakoinnissa.

Salli muistuttaa, että vene tulee varustaa vähintään vesiliikennesäädösten mukaisesti. Lakisääteinen varustus vaihtelee hieman venetyypistä riippuen.

Katso vinkit veneen tärkeisiin varusteisiin ja tarkista, että ainakin nämä välineet löytyvät veneestäsi ennen vesille suuntaamista.

Next article