Skip to main content
Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Vastuullinen kalastus – ainoa kestävä vaihtoehto
kestävä kalastus

Vastuullinen kalastus – ainoa kestävä vaihtoehto

Kuvat: Getty Images ja Tuukka Ervasti

Kestämätön kalastus uhkaa merien ja merenelävien lisäksi myös kalastusyhteisöjä. Sertifioitujen tuotteiden suosiminen auttaa pitämään ekosysteemit terveinä sekä suojelemaan elinkeinoja.

Hyvässä ravintolassa syödyn aterian kruunaa tieto nautitun ruoan alkuperästä. Tiedostavampia kuluttajia eri ruoka-aineiden alkuperä kiinnostaa yhä enemmän. Esimerkiksi kestävästi kalastetun ja vastuullisesti kasvatetun merenelävän matka voidaan jäljittää merestä tai viljelylaitoksesta ravintolaan saakka.

– Kymmenesosa maailman väestöstä saa meristä elantonsa. Merenelävät ovat useimmille ainoa luonnollisesti kasvava proteiinin lähde, Hanko Sushin kokki ja mentori Jesper Björkell toteaa.

Kestävä kalastus tarkoittaa sushigurun mukaan sitä, että mereen jätetään tarpeeksi kalaa, monimuotoisia elinympäristöjä kunnioitetaan ja kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeinon säilyminen varmistetaan.

– Kestämätön kalastus uhkaa paitsi kalapopulaatioita ja meriympäristöjä myös rannikoiden kalastusyhteisöjä ja -talouksia.

Hanko Sushi on alallaan pioneeri, ja Björkellin mielestä sen pitää siksi olla myös vastuullisuuden suunnannäyttäjä.

– Pudotimme esimerkiksi valikoimastamme tonnikalan pois, kun riittävää faktaa kalan alkuperästä ja kalastustavasta ei ollut ja otimme sen takaisin vasta sitten, kun siitä oli saatavilla sertifioitu versio. 

Tue merien hyvinvointia

Uusi kuluttajatutkimus paljastaa, että yli kolmannes suomalaisista haluaisi tehdä enemmän merien ja merenelävien suojelemiseksi. Noin kolmannes kertoo muuttaneensa ostokäyttäytymistään suojellakseen meriä. Björkell muistuttaa, että kalan matka merestä lautaselle voi olla hyvin monimutkainen.

– Ostamalla MSC-merkittyä kalaa ja äyriäisiä kuluttajat kannattavat uusia kalastusyrityksiä, vähittäiskauppiaita ja ravintoloita tuottamaan ja tarjoamaan sertifioituja, kestävästi pyydettyjä mereneläviä.

Puolueettomasti sertifioitujen kestävien kalastusyritysten vastuullinen toiminta auttaa pitämään merten kalakannat sekä ekosysteemit terveinä ja suojelee kalastusyhteisöjen elinkeinoja.

– Samalla säilytetään merenelävät villeinä luonnossa, niitä voidaan nauttia ja tarjota hyvällä mielin ja tietoisena siitä, että niiden saatavuus on turvattu myös tulevaisuudessa, Björkell painottaa.

Jos suojelua ei tehosteta, 50 vuoden kuluttua maapallolla ei enää ole elinvoimaisia kalapopulaatioita. Maailman merien päivää vietetään vuosittain 8. kesäkuuta.

Hanko Sushin kaikki ravintolat tarjoavat Suomen ensimmäisenä sushiravintolaketjuna vain sertifioiduista, kestävästi kalastetuista ja vastuullisesti kasvatetuista kaloista ja äyriäisistä tehtyä sushia.

Next article