– Jokainen askel oikeaan suuntaan on voitto, toteaa näyttelijä Pihla Viitala. Hän haluaa tehdä eettisesti ja ekologisesti kestäviä valintoja.
– Koetan toimia eettisesti ja kiinnittää huomiota asioihin. On se vähemmän ahdistavaa toimia itse päivittäin kuin ostaa banaani ohueeseen muovipussiin ja mennä kotiin itkemään, että Thaimaan rannat ovat täynnä muovia, Pihla Viitala toteaa.
Ilmaston lämpeneminen, muovin määrä ja jäätiköiden sulaminen täyttävät uutisvirrat eikä siltä välty kukaan.
– Aihe on vallannut ajatuksia enemmän ja enemmän, ja sen myötä vaikuttaa myös omaan toimintaan.
Yksi keskeisimpiä muutoksia hänen arjessaan on se, että lihansyönti on vähentynyt koko perheessä. Keittiössä se on antanut mahdollisuuden oppia uusia reseptejä ja kikkoja. Hän toteaa, ettei viisivuotiasta tytärtä haittaa syödä lihapullien sijasta nyhtökaurapullia.
– Kasvissyönti on isoin asia, jonka yksittäinen ihminen voi tehdä vaikuttaakseen ilmaston lämpenemiseen. Kyllä meillä kotona syödään joskus luomulihaa tai riistaa. En ole ehdoton, mutta se, että syömme kotona 90 prosenttisesti kasvisruokaa, on jo merkittävä muutos ja askel oikeaan suuntaan.
Luomu- ja lähiruoka korostuvat ostosvalinnoissa. Omalla pihalla on myös pieni kasvimaa. Yrttien lisäksi siellä kasvaa mansikoita, raparperia, marjapensaita sekä omena- ja kirsikkapuu.
– Olen yrittänyt olla viherpeukalo, vaikken edes ole, Viitala nauraa.
– Aina kun haen omalta kasvimaaltani jotain, tunnen oloni ylpeäksi. Rakkaudella poimin yrttejä sieltä.
Kotona eettiset valinnat näkyvät myös fyysisesti talon katolla, jolla komeilevat aurinkopaneelit. Talo lämpenee maalämmöllä.
– On tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa. Oman sähkösopimuksen pystyy muuttamaan nopeasti. Se ei ole vaivalloista tai kallista, vaan yhden puhelun päässä.
Jokainen voi vaikuttaa valinnoillaan
Viitala laittaa kampoihin myös kertakäyttökulttuurille. Lapselleen hän ostaa pääsääntöisesti vaatteet kierrätettynä. Uuden kodin sisustus on myös rakennettu kierrätettyjen, aikaa ja kulutusta kestävien huonekalujen ympärille.
– En halua ostaa huonekaluja, joita en jaksa katsella 40 vuotta tai jotka eivät edes kestäisi ehjinä tuota aikaa.
Vuosien aikana Viitala on jättänyt hedelmänsä pakkaamatta ohuisiin pieniin muovipusseihin. Muutama vuosi sitten hän ilokseen huomasi, että lähikaupassa muovipussit olivat vaihtuneet biopusseihin.
– Ei se varmaan pelkästään jankutukseni tulosta ollut, mutta tulin siitä iloiseksi.
Näyttelijä jatkaa, että kertakäyttökulttuurissa ongelma on myös halpatyövoiman kohtelussa. Esimerkiksi halvan pikamuodin hinta näkyy usein päästöjen ohella ihmisoikeuksien venyttämisenä.
Viitala myöntää, että joskus tuntuu siltä, ettei suurmiehiä idässä ja lännessä voisi vähempää kiinnostaa ilmaston lämpeneminen tai mitkään ympäristökriisit.
Hänen mielestään siihen ei kuitenkaan pidä takertua ja luovuttaa. Itse hän toivoo siirtävänsä tiedostavan kuluttamisen toimintamallit myös tyttärelleen.
– Elämme hyvinvointiyhteiskunnassa ja meillä on varaa tehdä valintoja. Toivoisin, ettei meidän lastemme tarvitse elää hengityssuojat naamalla tulevaisuudessa sen takia, ettei ihmisiä jaksa kiinnostaa. Etuoikeutettu asema tuo mukanaan vastuun, hän muistuttaa.
– Onneksi tuntuu, että nyt yhä useammat heräävät. Ranskassa muovipussit jo kiellettiin. Yhdessä täytyy kulkea kohti parempaa.