Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Oletko oman arkesi muutossankari?
Arjen vastuulliset valinnat

Oletko oman arkesi muutossankari?

Markus Terho toimii kestävän arjen johtavana asiantuntijana Sitralla. Kuvat: Unsplash ja Sitra

Tämä vuosi on koetellut jollain tapaa meitä kaikkia ja koko maapalloa. Korona, luonnonkatastrofit, ilmastoahdistus, kaikki ovat pysäyttäviä tai jopa lamaannuttavia voimia. Meidän arkemme saattoi tuntua pysähtyneen, ja silti samaan aikaan tunnemme, kuinka maailma ympärillä muuttuu. Ja niin sen on muututtavakin. Nyt on aika miettiä mikä on merkityksellistä.

Monet ovat ehkä pysähtyessään huomanneet hyvän elämän pääelementtejä ja osaavat nyt arvostaa ja pitää niistä kiinni. Opettelemme keskittymistä olennaiseen. Samaan aikaan saatamme huomata, kuinka tiukan paikan tullen löydämme merkityksellisyyttä muiden auttamisesta. Kriisit tekevät näkyväksi meidän arjen sankaruutemme kädenjälkeä. Koronan kohdalla se on saattanut merkitä sitä, että lähikahvila selviää osin sinun avullasi pahimman yli. Olemme olleet mahdollistamassa omilla pienillä teoillamme jotakin yhdessä muiden kanssa.

Entä jos saman hyvän tekemisen tavan ottaisi myös kestävyyden tavoitteluun; meidän ei tarvitsekaan kuvitella pelastavamme koko maailmaa, mutta juuri me olemme ne, jotka voivat vaikuttaa omaan lähiympäristöömme tai läheisiimme ja samalla lähettää signaalin kauemmaskin, että täälläkin tästä selvitään yhdessä.

Meidän ei tarvitsekaan kuvitella pelastavamme koko maailmaa, mutta juuri me olemme ne, jotka voivat vaikuttaa omaan lähiympäristöömme tai läheisiimme.

Meidän omien tekojemme vaikutusta ilmastoon voi miettiä paristakin kulmasta. Jotkut teot vähentävät päästöjämme ja muuttavat arkea merkittävästi kestävämpään suuntaan. Jotkin teot ovat taas pieniä, ja tuottavat vain vähän päästövähennyksiä. Toisaalta pienikin teko voi saada aikaan hyvän kierteen läheisissämme ja lähiympäristössä. Sitä voi kutsua oman hiilikädenjälkemme kasvattamiseksi.

Isommassa mittakaavassa kestävämpien arjen valintojen tekeminen näkyväksi auttaa luomaan markkinoita ja helpottaa poliittista päätöksentekoa. Kulutuksen pitää siirtyä kohti kestäviä palveluja ja tuotteita. Kulutus ei lopu, mutta sen luonne muuttuu ja olemme osana ratkaisua.

Omien arjen tapojemme muuttaminen pelkästään ympäristöasioiden vuoksi tai niiden asettaminen valinnoissamme etusijalle ei välttämättä tunnu mahdolliselta. Siksi Sitra on kehittänyt tapoja, joiden avulla meistä jokainen voi löytää juuri itselleen sopivan tavan elää kestävästi – esimerkiksi elämäntapatestin ja palvelun omien kestävien elämäntapojen suunnitteluun. Kaiken lisäksi kestävät arjen tavat antavat meille samalla paljon muutakin: säästävät aikaamme, rahaamme, parantavat terveyttämme, lisäävät hyvinvointiamme, luovat toivoa, tuovat meille iloa ja merkitystä sekä tekevät meistä tyytyväisempiä elämäämme.

Älä siis odota, että olet täydellinen ekosankari, vaan tee sellaisia kestävän arjen valintoja, joista itse motivoidut ja jotka perustuvat arvoihisi. Ollaan siis oman arkemme muutossankareita ja tehdään fiksuja, kestäviä valintoja, jotka lisäävät hyvinvointiamme, mutta samalla tekevät maailmasta entistä paremman. Silloin meillä on toivoa!

Tee elämäntapatesti osoitteessa: elamantapatesti.sitra.fi

Next article