Skip to main content
Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Näin varmistat muovipakkauksen ekologisuuden – 5 vinkkiä
Vastuullinen kuluttaja

Näin varmistat muovipakkauksen ekologisuuden – 5 vinkkiä

Kuva: Getty Images

Ari-Pekka Pietilä kertoo faktat muovipakkauksien ekologisuudesta. Muutamalla keinolla voit varmistaa valitsemasi pakkauksen ekologisuuden, ja tehdä parempia valintoja ympäristön kannalta.

1. Ruokahävikki ratkaisee ekologisuuden. Suomessa kotitaloudet tuottavat yhteensä 120-160 miljoonaa kiloa ruokajätettä vuosittain. Yhden poisheitetyn kinkkusiivun ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin leikkelepakkauksen ympäristövaikutukset. Tämän takia toisinaan kannattaa valita pienempi pakkaus tai irtomyynnistä saatava tuote, sen sijaan että ostaisi kaiken isoissa pakkauksissa ja välttelisi ylimääräisiä pakkauksia.

2. Pakattu tuote on usein pakkaamatonta ekologisempi. Pakkauksella on monia tarkoituksia – se esimerkiksi suojaa pakattua tuotetta vähentäen rikkoutumisesta, likaantumisesta tai pilaantumisesta johtuvaa hävikkiä. Valitse pakkauskoko aina tarpeesi mukaan, jolloin hävikkiä ei pääse syntymään ja pakkausmateriaalin määrä vähenee.

3. Uusiutuvat pakkausmateriaalit vähentävät pakkauksien öljysidonnaisuutta. Muoveja voidaan valmistaa myös uusiutuvista lähteistä eikä öljy ole enää ainut raaka-aine. Esimerkiksi sokerintuotannon sivutuotteena valmistetaan biopohjaista polyeteeniä, jota jo nyt käytetään monien erilaisten muovipakkausten valmistuksessa. Kierrätysmuovimateriaalien käyttö on kuitenkin usein ekologisempaa ja tulee varmasti yleistymään lähivuosina.

4. Kierrättäminen ja kierrätysmateriaalin käyttö kannattaa aina. Kierrätysmateriaalin käyttö pienentää pakkauksen ilmastonmuutosvaikutuksia ja vähentää neitseellisten raaka-aineiden käytön tarvetta. Kotona lajitelluista ja erilliskeräyksiin palautetuista kuluttajamuovipakkauksista valmistetaan uusia kuluttajatuotteita kuten kukkaruukkuja, siivousvälineitä ja kiertokasseja.

5. Biohajoava pakkaus ei aina välttämättä ole ekologinen. Biohajoavuus aiheuttaa haasteita kierrätyksessä. Biohajoava pakkaus kuuluisi lajitella biojäteastiaan, mutta biohajoavat muovit eivät välttämättä hajoa riittävän nopeasti ja täydellisesti, varsinkaan kotikompostissa.

Next article