Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Minna Parikka: ”Vastuullisuus on yrityksen elinehto”
Inspiraatio

Minna Parikka: ”Vastuullisuus on yrityksen elinehto”

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka kertoo, että hänellä vastuullisten valintojen taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta. Kuvat: Martti Järvi ja Sofia Karhu

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka kertoo, että hänellä vastuullisten valintojen taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta. Kuvat: Martti Järvi ja Sofia Karhu

Minna Parikan omaleimaisessa designissa on vahva eettinen ja ekologinen pohja.

– Valintojeni taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta, toteaa Minna Parikka, kenkäsuunnittelija ja maailmalla mainetta niittäneen brändin luoja.

– Itselleni vastuullinen ajattelu on arkea ja pohdin usein, millainen maailma jää esimerkiksi nyt 2-vuotiaalle tyttärelleni.

Samaan hengenvetoon hän myöntää, että kysymys on hyvin monitahoinen. Vastuulliseen ajatteluun liittyvät sekä ympäristötekijät, sosiaaliset tekijät että talous. Tämä kolmikanta tekee valinnoista monimutkaista.

– Yksilötasolla omia selkeitä päätöksiäni ovat olleet esimerkiksi kasvissyöjäksi ryhtyminen jo 15-vuotiaana. Suosin myös luomua niin ruoassa kuin kosmetiikassa.

– Vastuulliset tuotteet ovat kuitenkin usein kalliimpia kuin muulla tavoin tuotetut, ja tämä tekee ne vaikeammin saavutettaviksi monille. Lisäksi asian haltuunotto vaatii aika paljon voimia ihmisiltä, joiden voimavarat menevät arjen pyörittämiseen.

Kenkäsuunnittelija Minna Parikalle vastuullinen ajattelu on arkea ja pohdin usein, millainen maailma jää nyt 2-vuotiaalle tyttärelleni. Kuva: Sofia Karhu

Design-maailma on jo herännyt

Designissä kierrätysajattelu on Parikan mukaan ottanut harppauksen eteenpäin. Myös kierrätystuotteiden tyyli on vaihtunut: jos ne aiemmin saivatkin näyttää kierrätetyiltä, nykyään lopputulosta ei enää erota muulla tavoin valmistetuista tuotteista.

Nuoret suunnittelijat hakeutuvat vastuullisesti toimiviin yrityksiin, ja työn merkitys on monen tutkimuksen mukaan palkkaa tärkeämpi vetovoimatekijä.

– Myös meidän työntekijöillemme on tärkeää, että toimintamallit kestävät lähemmän tarkastelun.

Parikalle on ollut alusta asti tärkeää tuntea kenkien tuotantoketju.

– Koska mallistomme tuotetaan Espanjan Alicantessa, olojen kontrollointi on helppoa. Myös kengissä käytettävät komponentit tulevat eurooppalaisilta alihankkijoilta.

– Vaikka kenkiin käyttämämme nahka syntyy ruokateollisuuden sivutuotteena, etsimme koko ajan myös uusia kenkiin sopivia materiaaleja, kertoo Parikka.

Uutena materiaalina Parikan kengissä on käytetty muun muassa Piñatexia, ananaksen lehden kuidusta valmistettua materiaalia.

– Ananaksesta valmistetut kengät tuntuvat Suomessa eksoottisilta, mutta Piñatex materiaalina sopii niin käyttö- kuin visuaalisilta ominaisuuksiltaan laadukkaisiin kenkiin. Unelmani on valmistaa vastuullisia kenkiä menettämättä leikkisyyttä ja seikkailunhalua, joista kenkäni tunnetaan, toteaa Parikka.

Lue myös: Yrittäjä Minna Parikka: ”Intuitio osoittautui oikeaksi”

Next article