Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Minka Kuustonen: Vastuullisuus on kestäviä valintoja joka päivä
Arjen vastuulliset valinnat

Minka Kuustonen: Vastuullisuus on kestäviä valintoja joka päivä

– Maapallo ei ole tulevaisuudessa asuinkelpoinen, jos emme tee valintoja luontoa kunnioittaen. Kuva: Johanna Lind

Minka Kuustonen näytteli vuonna 2014 Ylen Tellus-televisiosarjassa ympäristöaktivistia. Pohjatyö roolia varten avasi hänen silmänsä ilmastonmuutokselle eikä paluuta aiempiin valintoihin kuluttajana enää ollut.

Nykyään Kuustonen on mukana Myrskyvaroitus-yhdistyksen hallituksessa, joka jakaa tietoa ilmastonmuutoksesta. Yhdistys on kehittänyt Ilmastolupauksen, johon sitoutuvat puolittavat oman hiilijalanjälkensä seuraavien 10 vuoden aikana.

– Maapallo ei ole tulevaisuudessa asuinkelpoinen, jos emme tee valintoja luontoa kunnioittaen. Tämä motivoi minua ekologisiin valintoihin joka päivä, Minka Kuustonen sanoo.

Aluksi kestävät valinnat voivat tuntua haastavilta, koska ne vaativat muutosta ajattelussa. Onneksi niiden tueksi on jo runsaasti tietoa. Esimerkiksi ruokakaupassa valinnoissa auttaa satokausikalenteri.

– Syön kala- ja kasvisruokaa, koska lihan hiilijalanjälki on niitä paljon suurempi. Talvella syön enemmän juureksia ja kesällä taas pääosin tuoreita kasviksia, Kuustonen kertoo.

Liikkumisen hiilijalanjälkeä voi laskea valitsemalla julkisen liikenteen ja omalta sähköyhtiöltä voi ostaa vihreää sähköä.

– Meidän on päästävä fossiilisista polttoaineista nopeasti eroon ja siksi on tärkeää, että mahdollisimman moni jättää hiilivoiman jo nyt. Vihreä sähkö ei ole rahallisesti iso lovi kenenkään talouteen, Kuustonen muistuttaa.

”Kestävillä valinnoilla jätämme lapsillemme maapallon, jolla asua”

– Ilmastonmuutos ahdistaa minua usein. Koen silti, että voin paremmin, kun toimin enkä jää odottamaan. Ehkä innostan muitakin tekemään vihreitä valintoja, Kuustonen pohtii.

Maapallon kannalta kierrättäminen ja ekologisuus ovat ainoa oikea elämäntapa.

– Tee vihreistä asioista itsellesi kivaa ja ajattele, miten paljon ihanampaa on elää puhtaammalla omallatunnolla. Jos kotipaikassasi ei ole hyviä kierrätysmahdollisuuksia – vaadi niitä, Kuustonen kannustaa.

Minka Kuustosen vinkit kestävimpiit valintoihin

Tee kierrättämisestä helppoa kotona.
Harkitse ostoksiasi tarkkaan tai aloita ostolakko.
Etsi tarvitsemaasi kierrätysryhmistä.
Hyödynnä hiilijalanjälkilaskureita.
Pidä viikoittain vähintään yksi kasvisruokapäivä.
Syö punaista lihaa vain kerran viikossa.
Valitse vihreä sähkö.
Suosi ekologisia kulkuneuvoja ja julkista liikennettä.
Tee kivoja retkiä lähiympäristöön ja nauti mökkeilystä.
Kompensoi lentomatkat ostamalla metsänsuojelua ja puiden istutusta.
Sitoudu Myrskyvaroituksen Ilmastolupaukseen.

Tee Sitran elämäntapatesti tästä
Tutustu Myrskyvaroituksen Ilmastolupaukseen tästä

Next article