Skip to main content
Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Jannika B tunnustaa: ”Olen koukussa kierrätykseen”
Inspiraatio

Jannika B tunnustaa: ”Olen koukussa kierrätykseen”

Jannika B perheineen minimoi oman hiilijalanjälkensä, muun muassa syömällä kasvispainotteisesti ja kierrättämällä. Kuvat: Sara Lehtomaa

Artisti Jannika B on sisäistänyt vihreät arvot ja toteuttaa niitä parhaansa mukaan myös arjessa. Mutta kuinka helppoa se on perheelliselle muusikolle, jonka elämä kulkee pitkälti tien päällä?

– Tämä kevät on ihanan kiireistä aikaa kesän festareille valmistautuessa, toteaa Jannika B.

Hänellä on kesän mittaan tulossa jopa kolmisenkymmentä keikkaa ympäri Suomen, mutta festivaalikeikoissa on hänen mukaansa jotain aivan erityistä.

– Festareilla tapaa paljon kollegoita, kun taas talvella sosiaalinen kanssakäyminen on vähäisempää, hän toteaa.

– Yksi kesän huippukeikoista tulee olemaan Mustakari Memories kotikaupungissani Kokkolassa. Uskon, että siellä on odotettavissa upeita tapaamisia tuttujen kanssa! Toinen huippu on ehdottomasti Provinssi, jossa itse viihdyin yleisön joukossa kymmenisen vuotta peräjälkeen. Tuolloin ajattelin aina, että Provinssi on jonkinlainen mittari: sitten olet tähti, kun esiinnyt Provinssissa. Nyt nousen sitten itsekin siellä lavalle, toteaa Jannika B tyytyväisenä.

Tyttären syntymä herätti

Kiireisen artistin elämän toinen puoli liittyy tiiviisti kotiin ja perheeseen. Jannika B:llä ja hänen puolisollaan, Apulannan Toni Wirtasella, on kolmevuotias lapsi, jonka mukaan päivittäinen elämä pitkälti rytmittyy silloin kun ei olla keikoilla.

– Tyttären syntymä sai minut ajattelemaan vakavasti ympäristöasioita, kertoo Jannika B.

– Se, millaiseen kuntoon maapallomme jää tuleville sukupolville, tuli tyttären myötä hyvin tärkeäksi asiaksi.

Perhe pyrkiikin tätä nykyä minimoimaan oman hiilijalanjälkensä.

– Me esimerkiksi syömme hyvin kasvispainotteisesti. Lihapuolelta ruokapöytäämme eksyy pelkästään riistaa tehokasvatettujen tuotantoeläinten sijaan, kertoo Jannika B.

Tyttären syntymä sai minut ajattelemaan vakavasti ympäristöasioita.

– Yritän kuitenkin aina muistaa, että mikään ei ole niin mustavalkoista, sillä kaupassa ei aina edes voi tietää, mikä vaihtoehdoista on luonnonmukaisin. Jannika B:n mielestä haitallisten tuotteiden kulutusta voisi vallan hyvin ohjata esimerkiksi verotuksella.

– Myös asumisessa olemme pyrkineet pienentämään perheemme päästöjä vaihtamalla maalämpöön. Liikkumiseen käytämme paljon junaa, ja tämän kesän iso hitti on polkupyörä ja sen perään kiinnitettävä pieni kärry tytärtä varten.

Suomenruotsalainen laulaja ja lauluntekijä, Jannika B, heräsi miettimään ympäristöasioita esikoistyttären syntymän myötä.

Nälkä kasvoi syödessä

Jannika B kokee kierrättämisen koukuttavana.

– Kun aloitin määrätietoisen jätteen vähentämisen, huomasin, että nälkä kasvoi syödessä. Nykyään huomaan usein miettiväni, mistä vielä voisin nipistää ja tunnen suurta tyytyväisyyttä keksiessäni pienenkin tavan vähentää jätettä.

Hän kokee elämäntapansa voimaannuttavana ja pohtii, millainen muutosvoima syntyisi, jos jokainen tekisi samankaltaisia pieniä muutoksia elämässään.

Toki keskustelu maailman tilasta myös turhauttaa.

– Olen yksinkertaisesti väsynyt kuulemaan, että oman hiilijalanjäljen pienentäminen ei täällä kannata, koska Intia ja Kiina saastuttavat miljoona kertaa enemmän. Tuo peruste on maailman huonoin: onko meidän kaikkien hypättävä katolta, jos yksi tai kaksi kaveria hyppää? Itse en voisi ajatella niin, koska silloinhan voisi samantien heittää kaiken muunkin ranttaliksi. Jos et tee muuta asian eteen, niin kannattaa ainakin boikotoida Kiinassa valmistettuja tuotteita, toteaa Jannika B.

Next article