Skip to main content
Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Huippukokit yhteisrintamaan vastuullisen kalastuksen puolesta
kestävä kalastus

Huippukokit yhteisrintamaan vastuullisen kalastuksen puolesta

Kuluttajat voivat nauttia merenelävistä hyvillä mielin – valitsemalla hyvin hoidettuja, kestäviä kalakantoja ja kalastusyrityksiä. Kuvat: Getty Images

Jesper Björkell

keittiömestari, sushiguru

Hyviä uutisia vihreitä arvoja kannattaville kala- ja mereneläväruokien ystäville. Uusi keittokirja pyrkii kannustamaan kuluttajia tekemään mereneläviä ostaessaan vastuullisia valintoja.

Sininen Keittokirja (The Blue Cookbook) on kymmenen kansainvälisen huippukokin ja voittoa tavoittelemattoman Marine Stewardship Councilin (MSC) yhteistyön tulos, jossa esitellään kymmenen maukasta reseptiä erilaisista vastuullisesti pyydetyistä merenelävistä. Suomesta reseptikirjassa on mukana Hanko Sushin ja ToQyo Food Streetin keittiömestari, sushiguru ja kalaninja Jesper Björkell.

– Keittokirjan sivuilla paitsi lumotaan lukija toinen toistaan herkullisemmilla resepteillä, myös kerrotaan ympäristöystävällisyyden tärkeydestä ja merenelävien alkuperästä. Kuluttajille viestitään, että jokaisen valinnoilla on suuri vaikutus meriimme, Björkell sanoo. 

Huippukokki pitää vastuulliseen keittokirjaan osallistumistaan kunnia-asiana. Kirjan resepteissä on käytetty erilaisia vastuullisesti pyydettyjä mereneläviä sekä toisistaan poikkeavia ja moniin makuihin sopivia tyylejä. Björkellin nimikkoreseptiksi valikoitui sinisimpukat pohjoismaalaiseen tapaan. 

– Sinisimpukat ovat aliarvostettu ruokalaji etenkin Suomessa. Ihmiset kokevat niiden valmistamisen hankalaksi, mikä ei pidä paikkaansa – sinisimpukkahan on suoranainen fastfood! Raaka-aineena niitä on myös hyvin saatavilla kotimaan rajojen ulkopuolellakin. 

Rakastetaan meriämme ja niiden eläviä 

Meret ovat elintärkeä osa ainokaisen planeettamme elämää ja tarjoavat tärkeimmän proteiinin lähteen yli kolmelle miljardille ihmiselle. Tämän lisäksi miljoonat ovat riippuvaisia kalastuksesta elinkeinonaan. Björkell muistuttaa, että ihmisten määrä lisääntyy jatkuvasti ja samalla kasvaa myös kalan menekki. 

Kenenkään ei pitäisi edistää riistokalastusta tai orjatyövoimaa.

– Viimeisen sadan vuoden aikana kehittyneiden kalastustekniikoiden myötä kalastuksessa on koettu suorastaan räjähdysmäinen kasvu. Mikäli emme nyt ja jatkossa huolehdi vastuullisuudesta, kala yksinkertaisesti jossakin kohdin loppuu meristä.

Valtameret ovat jatkuvan uhan alla, sillä jopa 34 prosenttia koko maailman kalakannoista on ylikalastettuja. Björkellin mielestä on tärkeää, että kuluttajat voivat nauttia merenelävistä hyvillä mielin – valitsemalla hyvin hoidettuja, kestäviä kalakantoja ja kalastusyrityksiä. Ympäristötietoinen kokki painottaa, että avainasemassa ovat keskustelun ylläpitäminen sekä tietouden jatkuva levittäminen. 

–  Kenenkään ei pitäisi edistää riistokalastusta tai orjatyövoimaa. Itse en ainakaan aio tehdä tänä päivänä valintoja, jotka joskus 50 vuoden päästä estävät lapsenlapsiani syömästä sushia.

Next article