Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » 5 teesiä lämpöpumpun puolesta
Ekologinen asuminen

5 teesiä lämpöpumpun puolesta

Kuva: Getty Images

Lämpöpumppu kerää maaperään, ilmaan tai veteen varastoitunutta energiaa ja siirtää sen rakennuksen tai käyttöveden lämmittämiseen. Ympäristöystävällinen ja kustannustehokas energiantuotannonmuoto kasvattaa suosiotaan, eikä syyttä. Kokosimme yhteen perustelut suosion taustalla.

1. Lämpöpumput sopivat pienille ja suurille kohteille

Kiinnostus ilmalämpöpumppujen kustannussäästöjä ja ekologisuutta kohtaan heräsi ensimmäisenä pientaloissa muutama vuosi sitten. Nykyisin ilmalämpöpumppu on noin 600 000 pientalossa ja jopa 50 % rakentajista valitsee pientaloonsa maalämpöpumpun.

Nyt lämpöpumpuista ollaan kiinnostuttu myös kerrostaloissa ja suurissa kiinteistöissä. Nykyisin on yleistä, että kerrostaloissa säästetään kaukolämpöä asentamalla taloon poistoilmaa talteenottava poistoilmapumppu. Lisäksi joihinkin olemassa oleviin kerrostalokohteisiin on jo asennettu maalämpöpumppu, jolloin kaukolämmöstä voidaan luopua kokonaan.

Kustannustehokkaaseen ja ekologiseen ratkaisuun ovat päätyneet myös muun muassa kaikki Suomen Ikeat, useat kauppakeskukset sekä monet kirkot ja koulut.

2. Sijoitetun pääoman tuotto on korkea

Lämpöpumppu on kannattava investointi sekä rakentajalle että saneeraajalle. Lämmityskustannukset tippuvat kohteesta riippuen 12-18 sentistä kilowattituntia kohden 3-6 senttiin per kilowattitunti, joka merkitsee 10-20 % vuotuista tuottoa investoinnille.
Investointi lämpöpumppuun kannattaa myös lainarahalla, sillä pumpun vuotuiset kustannussäästöt maksavat lainaa pois.

3. Merkittävä ympäristöteko

Lämpöpumpun avulla jopa kaksi kolmasosaa kotitalouden perinteisestä lämmöntuotannosta voidaan korvata uusiutuvalla energialla, kun lämmitysenergia saadaan hyödynnettyä oman talon ympärillä olevasta ilmasta, vedestä tai maasta. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehdään töitä myös yhteiskunnan tasolla, mikä tulee tulevaisuudessa todennäköisesti näkymään esimerkiksi veroratkaisuilla, kepillä tai porkkanalla uusiutuvan energian käytön hyväksi.

4. Lisää asumisviihtyvyyttä

Useimmiten lämpöpumpun avulla rakennukseen saadaan tasaisemmat lämpötilat. Lämmitysominaisuuksien lisäksi lämpöpumppu voi mahdollistaa myös jäähdytyksen, sillä tekniikka toimii molempiin suuntiin.

5. Kestävä ja turvallinen valinta

Lämpöpumppuala muodostaa nykyisellään 10 % Suomen lämmitysbisneksestä 800 000 asennetulla lämpöpumpulla, ja määrä on kasvava. Tähän uusiutuvaan energiamuotoon ollaan Suomessa investoitu jo 4 miljardin edestä. Sen ovat tehneet pääosin kuluttajat omilla rahoillaan. Lämpöpumppuyhdistyksen jäsenliikkeiden lämpöpumpputoimitukset ovat osoittautuneet kestäviksi ja yksinkertaisiksi käyttää. Avaimet-käteen toimituksen lisäksi yritykset tarjoavat palvelua ja huolto laitteen elinkaaren aikana.

Next article