Etusivu » Urheilu » Voiteluhuolesi kaikki heitä
Talviurheilu

Voiteluhuolesi kaikki heitä

Kuva: Getty Images

Oikeanlaiset välineet ja suksien huolto helpottavat hiihtämistä, jossa perusedellytys on, että suksi luistaa.

Perinteisellä tyylillä suksen tulee pitää potkuissa, mutta pito ei saa tökkiä luistoa. Vapaalla tyylillä suksen taas tulee olla liukas ja suuntavakaa. Perinteiselle tyylille kuntoilijan kannattaa valita lenkkisuksiksi skinit ja vapaalle tyylille siihen tarkoitetut laadukkaat sukset.

Kun sukset hankkii asiantuntijalta, välineet ovat varmasti sopivat omille mitoille ja hiihtotasolle. Usein hiihtämistä hidastaa suksien pohjiin kertyvä lika. Tärkein asia suksien huollossa onkin niiden puhdistaminen, sillä lika heikentää suksen luistoa merkittävästi. Suksen pohjan harmaantuminen ei välttämättä tarkoita, että voiteet olisivat kuluneet, vaan useimmiten harmaus on pohjaan kertynyttä likaa. Kun suksen pohja alkaa harmaantua, se kannattaa puhdistaa luistoalueiden puhdistusaineella ja tämän jälkeen levittää luistopinnoille kelin mukaista nestemäistä luistoa.

Luistovoitelua voidaan toteuttaa erilaisilla tuotteilla ja menetelmillä, joilla suksien luistoa saadaan optimoitua eri kelialueilla. Pääkaupunkiseudulla hiihtäville suosittelen luistoainetta, jossa on enemmän fluoria, sillä etelässä lumessa on paljon kosteutta.

Pikaohje

  • Poista lika luistopintojen puhdistusaineella ennen uutta voitelua, jotta lika ei voidellessa imeydy pohjaan.
  • Puhdista pitokarva säännöllisesti siihen varatuilla tuotteilla.
  • Levitä puhdistetun suksen luistoalueille nestemäinen luistovoide ja anna kuivua. Harjaa suksi ennen lenkille lähtöä.

Juttua varten haastateltiin hiihtovalmentaja Simo-Viljami Ojasta.

Mikaela Katro, [email protected]

Next article