Etusivu » Urheilu » Voiteluhuolesi kaikki heitä
Hiihto

Voiteluhuolesi kaikki heitä

Kuva: Getty Images

Oikeanlaiset välineet ja suksien huolto helpottavat hiihtämistä, jossa perusedellytys on, että suksi luistaa.

Perinteisellä tyylillä suksen tulee pitää potkuissa, mutta pito ei saa tökkiä luistoa. Vapaalla tyylillä suksen taas tulee olla liukas ja suuntavakaa. Perinteiselle tyylille kuntoilijan kannattaa valita lenkkisuksiksi skinit ja vapaalle tyylille siihen tarkoitetut laadukkaat sukset.

Kun sukset hankkii asiantuntijalta, välineet ovat varmasti sopivat omille mitoille ja hiihtotasolle.

Usein hiihtämistä hidastaa suksien pohjiin kertyvä lika. Tärkein asia suksien huollossa onkin niiden huolellinen puhdistaminen, sillä suksien pohjaan tarttunut lika voi heikentää suksen luistoa merkittävästi.

Suksen pohjan harmaantuminen ei välttämättä tarkoita, että voiteet olisivat kuluneet, vaan useimmiten harmaus on pohjaan kertynyttä likaa. Kun suksen pohja alkaa harmaantua, se kannattaa puhdistaa luistoalueiden puhdistusaineella ja tämän jälkeen levittää luistopinnoille kelin mukaista nestemäistä luistoa.

Luistovoitelua voidaan toteuttaa erilaisilla tuotteilla ja menetelmillä, joilla suksien luistoa saadaan optimoitua eri kelialueille sopivaksi. Pääkaupunkiseudulla hiihtäville suosittelen luistoainetta, jossa on enemmän fluoria, sillä eteläisen Suomen lumessa on paljon kosteutta verrattuna muuhun Suomeen.

Pikaohje suksien voiteluun

  • Poista ylimääräinen suksien pohjaan kertynyt lika luistopintojen puhdistusaineella aina ennen uutta voitelua, jotta lika ei voidellessa imeydy suksien pohjaan.
  • Puhdista suksien pitokarva säännöllisesti juuri siihen tarkoitukseen varatuilla tuotteilla.
  • Levitä puhdistetun suksen luistoalueille nestemäinen luistovoide ja anna kuivua. Harjaa suksi ennen lenkille lähtöä.

Juttua varten haastateltiin hiihtovalmentaja Simo-Viljami Ojasta.

Next article