Etusivu » Urheilu » Liikkumisen turvallisuus lisääntyy, kun luottamus omaan toimintakykyyn kasvaa
Vanhuus

Liikkumisen turvallisuus lisääntyy, kun luottamus omaan toimintakykyyn kasvaa

Kuva: Getty Images

Kotiin kutsuttu fysioterapeutti on hyvä apu neuvomaan sopivia harjoitteita ja opastamaan liikkumista turvallisesti ja tehokkaasti.

Fysioterapeutti Jaana Pylvänäinen kertoo, että ikääntyneillä tapahtuu lonkkamurtumia enimmäkseen sisätiloissa kaatumisen seurauksena. Riskitekijöitä kaatumiseen voivat olla vähäinen fyysinen aktiivisuus, heikko lihasvoima, huono tasapaino, Parkinsonin ja Alzheimerin taudit, lääkitys sekä henkilön liikkeelle lähdön aikainen vireystila.

Lonkkaleikkauksen jälkeinen kuntoutus on erittäin tärkeää toimintakyvyn ja kunnon takaisin saamiseksi.  Leikkauksen jälkeen, oli kyseessä sitten lonkkamurtuma tai esimerkiksi tekonivelleikkaus, saa potilas sairaalassa paljon hoito- ja kuntoutusohjeita, joita ei välttämättä enää kotiin päästyään muista.

– Fysioterapeutin kotikäynnillä tehdään harjoitteita, jotka esimerkiksi vahvistavat leikatun alueen lihaskunnon ja -tasapainon palautumista sekä pitävät yllä nivelliikkuvuutta. Lisäksi fysioterapeutti rohkaisee, neuvoo ja motivoi liikkumaan tehokkaasti itselleen sopivalla tasolla, Pylvänäinen kertoo.

Fysioterapeutin kotikäynnit helppo tapa saada kuntoutusta

– Omassa kodissa kuntouttaminen on tehokasta, koska iäkkäät ihmiset viettävät siellä paljon aikaa ja siellä pitää osata toimia.

Ennaltaehkäisevä liikunta ja kuntoutus ovat Pylvänäisen mukaan erittäin tärkeitä, jotta kaatumiselta ja murtumilta voitaisiin välttyä kokonaan.

– On tärkeää pitää aina hyvä huoli omasta kunnosta ja voimasta varsinkin silloin, jos kaatumiselle on riskitekijöitä. Myös leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen on tehokkainta silloin, kun lihaksia ja kuntoa on vahvistettu jo ennen esimerkiksi tiedossa olevaa lonkkaleikkausta, sanoo Pylvänäinen.

Lue myös: Teknologiasta apua ikäihmisten turvalliseen kotona asumiseen

Mieli virkeäksi ja kunto kohdilleen kotifysioterapian avulla

Fysioterapeutti Patrick Eriksson on huomannut, että hoivakodeissa on tarvetta kuntoutukseen ja jumppaan, jotta omatoimisuus, lihasvoima ja tasapaino saadaan parempaan kuntoon – tai vähintään vältytään kunnon heikentymiseltä.

– Fysioterapeuttina huomaan usein, että jumppatuokio on monelle kotona asuvalle iäkkäälle kuntoutuksen ohella päivän ainoa sosiaalinen tilanne ja ilon hetki.

Fysioterapia auttaa myös hoivakodin henkilökunnan työtä, kun asiakkaat pysyvät hyvässä kunnossa ja pääsevät itse liikkumaan sekä osallistumaan aktiviteetteihin. Tämä auttaa myös henkilökuntaa päivittäisissä asioissa.

Next article