Etusivu » Turvallisuus » Työturvallisuus ja -terveys kuntoon – muista nämä 5 asiaa
Työturvallisuus

Työturvallisuus ja -terveys kuntoon – muista nämä 5 asiaa

Työympäristöön on hyvä kiinnittää huomiota ja varmistaa, että töissä on terveys- ja turvallisuusasiat kunnossa. Kuva: Getty Images

Sanonta kuuluu, että pienistä puroista kasvaa suuri joki. Samaa voi ajatella myös työympäristöstä. Pienet puutteet voivat kasautua isoiksi ongelmiksi, ja taas pienillä muutoksilla voidaan saada paljonkin aikaan. Työympäristöön on hyvä kiinnittää huomiota ja varmistaa, että töissä on terveys- ja turvallisuusasiat kunnossa.

1. Ennaltaehkäisy ja riskienhallinta

Työtapaturmat ovat usein vältettävissä ennaltaehkäisyllä ja suunnitelmallisuudella. Siksi onkin tärkeää, että jokainen työnantaja selvittää ja arvioi mahdolliset vaaratilanteet. Työturvallisuuslain mukaan on käytettävä ulkopuolisia asiantuntijoita, mikäli työnantajalla ei ole riittävää asiantuntemusta riskinarvioinnin toteutukseen.

2. Ennakointi omassa työssä

Työantajalla on vastuu toimittaa jokaiselle työntekijälle välineet turvalliseen työskentelyyn, kuten kypärät ja muut suojavarusteet. Mikäli huomaat omassa työssäsi vaaratilanteen tai mahdollisuuden sellaiselle, ilmoita asiasta esihenkilölle tai työsuojeluvaltuutetulle välittömästi.

3. Vahingon sattuessa

Tavoite on aina nolla tapaturmaa, mutta välillä vahinkoja sattuu. Työnantajalla on vakuutus jokaista työntekijää kohti tapaturmien ja ammattitautien varalta. Jos esimerkiksi loukkaannut työmatkalla tai -paikalla, vakuutus korvaa tapaturman.

4. Ergonomia kaikilla työpaikoilla

Vaikka usein uutisoidaan toimistotyön ergonomian puutteista ja vinkeistä niiden hallintaan, on ergonomia yhtä tärkeää myös muissa ammateissa. Esimerkiksi laboratorioissa ja sairaalatyössä rasitus on erilaista, mutta vaatii silti työnantajan huomiota. Hoitotyössä asennot ja raskaiden taakkojen käsittely sekä kiireinen työtahti ja vuorotyö rasittavat kroppaa.

5. Sisäilma – pieni mutta pirullinen

Sisäilmaan vaikuttaa moni asia, kuten ilmanlaatu ja -lämpö sekä ilmanvaihtojärjestelmät. Usein sisäilman tunkkaisuus vaikuttaa työntekijään, mikäli kyseessä on jatkuva ongelma. Oireina voi olla muun muassa silmien, ihon ja hengitysteiden ärsytystä sekä päänsärkyä ja uupuneisuutta.

+ Mahdollisuus muutokseen

Mikäli työturvallisuudessa tai -terveydessä on puutteita, on aika tarttua toimeen. Hyvinvointia edistävässä ja turvallisessa työtilassa työn tekeminen etenee sujuvasti ja ilman häiriöitä.

Lähteet: Työterveyslaitos, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK

Next article