Etusivu » Turvallisuus » Suomen digitaalista itsenäisyyttä on varjeltava
Sponsoroitu

Turvallisuusviranomaisten välinen yhteistyö on Suomessa kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisen toimivaa.

 Meillä on ekosysteemi, jossa luotetaan toisiin ihmisiin ja organisaatioihin. Digitaalisen itsenäisyytemme varmistamiseksi tarvitaan riittävä omavaraisuus ja osaaminen etenkin viranomais- ja turvallisuusverkkojen operointiin. Kriittisten konesalien ja tietoaltaiden, joissa datasta jalostetaan esimerkiksi yhteistä tilannekuvaa viranomaisille, on oltava varmoissa käsissä. Tietoverkkojen näkökulmasta paras kybersuoja on siis vastuullinen omistaja ja operoija, Suomen Erillisverkot -konsernin liiketoimintajohtaja Jarmo Vinkvist sanoo.

– On tunnustettava, että Suomi on yhä enemmän saari, on entistä tarkemmin mietittävä mitä halutaan pitää omissa käsissä ja mitä voidaan siirtää kulkemaan Suomen rajojen ulkopuolelle. Turvallisuus on yhtä vahvaa kuin ketjun heikoin lenkki. Tietoliikenne on yksi lenkeistä, tietoliikenneverkot ovat digitaalisen Suomi-neidon verisuonia ja verkossa kulkevat bitit punasoluja, lisää Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki.

Yhteiskuntamme on vahvasti sähköriippuvainen. Digitalisoituminen tuo kustannustehokkuutta ja nopeutta, mutta haasteita sähköverkolle. Siksi kriittisten järjestelmien varavoiman saatavuuteen ja kehittämiseen on panostettava jatkuvasti.

– Norja, Ruotsi ja Viro käyttävät enemmän resursseja varavoiman kehittämiseen. Pitkäaikaiset sähkökatkot ja useammat yhtäaikaiset häiriöt sähkönsaannissa ovat yhteiskunnalle haastavia. Kun tietoliikenteen turvaamisen ja tehostamiseen käytetään rahaa, säästää se muualla kaksin verroin, Lehtimäki painottaa.

Kriittisten ict-palveluiden on toimittava kaikissa olosuhteissa

Yhteiskunnan toimivuus ja turvallisuus edellyttävät laaja-alaista yhteistyötä niin viranomaisten, elinkeinoelämän kuin kolmannen sektorinkin kesken. Erillisverkot huolehtii omalta osaltaan kriittisistä ict-palveluista turvallisuustoimijoille ja viranomaisille – eli toimijoille, joille tavanomainen turvallisuus- ja varautumistaso eivät riitä.

Viranomaisviestintäpalvelu Virve on siirtymässä laajakaistaiseen mobiiliteknologiaan, jolloin eri toimijat pystyvät entistä nopeammin ja tehokkaammin muodostamaan tilannekuvan ja tekemään yhteistyötä. Uusi teknologia tuo paljon käytettyjen, tärkeiden puhepalveluiden rinnalle lisää mahdollisuuksia, kuten reaaliaikaista videokuvaa ja datan siirtämistä toimintavarmasti ja turvallisesti.

Virve on välillisesti läsnä lähes jokaisen suomalaisen elämässä. Viranomaiset, jotka huolehtivat kansalaisten turvallisuudesta, terveydestä tai huoltovarmuudesta, tarvitsevat toimiakseen toimintavarmat yhteydet. Ensihoidon tai pelastajien pitää löytää nopeasti perille, lääkäri on saatava ripeästi mukaan hätäsektioon tai vartija paikalle metrossa. Nämä esimerkit kertovat hyvin, miksi Virven kehittäminen on myös poliittisten päättäjien ja tulevien hallituksien asia.

– Emme vielä tiedä mihin kaikkeen uutta Virveä pystytään hyödyntämään. Teemme digitaalista loikkaa, varmistamme nykyisiä palveluja, tulevaisuudessa valjastamme tekoälyn tekemään töitä väsymättä tai hyödynnämme virtuaalitodellisuutta. Olemme rakentamassa yhteistä alustaa, jossa vain taivas on rajana Lehtimäki summaa.

Turvallinen tulevaisuus tehdään yhdessä:

Yhteiskunnan iskunkestävyys vaati työtä ja toimijoita myös ict-näkökulmasta.
Jotta Virve voi toimia myös tulevaisuudessa mahdollisimman tehokkaasti, sen kehittämiseen ja varavoiman saannin varmistamiseen on panostettava jatkuvasti.
Nyt on tärkeää pitää jalat maassa ja toimia rauhallisesti, mutta kyettävä myös luoviin ratkaisuihin nopeasti ja ketterästi.

Tutustu turvallisiin ja toimintavarmoihin ict-palveluihin kaikissa olosuhteissa

Next article