Lokakuun 8. päivänä uutisoitiin Vantaan Hakunilassa tapahtuneesta traagisesta tulipalo-onnettomuudesta, jossa menehtyivät äiti ja neljä alle 10 -vuotiasta lasta. Isän onnistui pelastua palavasta asunnosta. Onnettomuustutkintakeskus on ilmoittanut tulipalon saaneen alkunsa asunnon saunasta.
Joulukuussa 2016 Helsingin Vuosaaressa tapahtuneessa tulipalossa palo sai alkunsa huoneiston saunan sähkökiukaasta, jonka läheisyydessä kuivatettiin vaatteita. Asunnossa ei ollut palovaroitinta, eikä kiukaassa todettu teknistä vikaa. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Vuosaaren tulipalo olisi ollut todennäköisesti estettävissä palovaroittimella ja saunan kiukaan oikeaoppisella käytöllä Hakunilan tulipalon tutkinta on vielä kesken. Yhteistä tulipaloille on, että asukkaat eivät ole kotoisin maista, jossa saunakulttuuri on osa arkea.
Asuntojen palovaroittimien hankinta ja kunnossapito siirtyy vuoden 2026 alusta alkaen asukkaalta rakennuksen omistajalle. Laki tulee voimaan vuoden 2024 alusta kahden vuoden siirtymäajalla, vastuu palovaroittimen testaamisesta jää edelleen asukkaalle.
Asukkaiden paloturvallisuus on myös vuokranantajien, niin vuokrayhtiöiden kuin yksityisten vuokranantajien, vastuulla.
Onnettomuustutkintakeskus raportoi Vuosaaren onnettomuuden yhteydessä, että sähkökiukaiden käyttökytkimien käyttöturvallisuus on huono. Vaikka uusien kiukaiden tuotekehitys on viime vuosina parantanut kiukaiden paloturvallisuutta, käytössä on vielä paljon vanhoja kiukaita, mikä edellyttää huoneiston omistajalta, vuokranantajalta ja saunan käyttäjältä erityistä huolellisuutta kiukaan käytössä. Asukkaan muuttaessa uuteen kotiin on varmistettava, että henkilö osaa käyttää asunnon tekniikkaa ja kodin sähkölaitteita – kuten palovaroitinta ja saunan kiuasta. Mikäli sauna ei ole käytössä, on sulake hyvä kytkeä pois päältä.
Pelastusalan järjestöissä tilanne on tunnustettu ja esimerkiksi Helsingin Pelastusliitto on kouluttanut vuoden 2016 jälkeen yli 4 000 Suomessa asuvaa vieraskielistä maamme suurimmissa kasvukeskuksissa. Koulutus tapahtuu yhteistyössä pelastuslaitosten, sopimuspalokuntien, kuntien sote -viranomaisten, maahanmuuttajajärjestöjen ja -yhteisöjen sekä asuinkiinteistötoimijoiden kanssa. Kouluttajina toimii myös maahanmuuttajataustaisia vapaaehtoisia, jotka esiintyvät kohderyhmälle omalla äidinkielellään.
On ensiarvoisen tärkeää, että em. toimijat jatkavat ja lisäävät vieraskielisille koulutusta paloturvallisuusmääräyksistä, kodin ja asumisen tulipaloriskeistä sekä toimimisesta tulipalotilanteessa – mielellään heti kotouttamisen alkuvaiheessa.
Helsingin Pelastusliitto – Stadin turvaksi
Helsingin Pelastusliitto HELPE on asuinturvallisuuden johtava asiantuntija ja kouluttaja Helsingissä yli 25 vuoden kokemuksella. HELPE tarjoaa monipuolisia koulutuksia, kuten:
• Asuinturvallisuuden koulutus
• Palokuntakoulutus
• Pelastusalan järjestötoiminan tuki
• Turvallisuusviestintä
• Yritysturvallisuuskoulutus
Kirjoittaja Olli-Veikko Kurvinen on Helsingin Pelastusliiton toiminnanjohtaja.