Etusivu » Turvallisuus » Sähkön säästäminen ei ole järkevää, jos paloriski kasvaa liian suureksi
Turvallisuus

Sähkön säästäminen ei ole järkevää, jos paloriski kasvaa liian suureksi

sähkö
sähkö
Ulkokäyttöön tarkoitetut sähkölaitteet, kuten lämmittimet, eivät sovellu sisätiloihin. Kuva: Getty Images

Sammutustöissä pelastajat ovat törmänneet sähkönsäästäjien ajattelemattomiin ratkaisuihin. Mitä riskejä kansalaisten pitäisi ottaa huomioon?

Polttopuita on hyvä viedä asuntoon vain tarvittava määrä. Palokuorma pysyy kohtuullisena, kun polttopuut ovat erillisessä varastossa.

– Ei esimerkiksi täytetä takka- tai olohuonetta polttopuilla tai pinota niitä takan päälle isoksi kasaksi. Tällaisista ratkaisuista on jo syttynyt tulipaloja, sanoo Suomen Palopäällystöliiton koulutusjohtaja Tomi Timonen.

Pelastajat ovat yllättyneet myös siitä, että terassilämmittimiä on tuotu sisälle.

– Ulkokäyttöön tarkoitetut lämmittimet voivat aiheuttaa sisätiloissa palonvaaran. Epäpuhtaan palamisen myötä niistä muodostuu vaarallisia määriä häkää. Pitää siis huomioida, millaisiin olosuhteisiin laitteet on tehty, Timonen painottaa.

Esimerkiksi kiinteät sähköpatterit on suunniteltu jatkuvaan käyttöön. Toimiva termostaatti ja riittävä ilmakierto varmistavat niiden turvallisuuden.

– Niitä ei kannata kuormittaa niin, että huoneet päästetään kylmäksi ja sitten patterit paahtaa punahehkuisina yösähköllä. Turvallisinta on antaa termostaatin tehdä työnsä, Timonen muistuttaa.

Palovaroitin on tarpeen myös kodinhoitohuoneessa

Pörssisähkön takia yöt ovat monissa kodeissa laitteiden latausaikaa.

– Mitään laitetta ei saisi ladata eikä jättää käymään valvomatta, koska jos syttyy tulipalo, ensisammutusta ei ole kukaan aloittamassa, Timonen sanoo.

Kuivausrummuistakin on syttynyt useita tulipaloja.

– Palovaroitin kannattaa olla kaikissa niissä tiloissa, joissa jokin kone käy tai latautuu. Eli kodinhoitohuoneessa ja keittiössä, Timonen suosittelee.

Valmistaudu mahdollisiin sähkökatkoihin ajoissa

Jos sähkökatko tulee, on tärkeää kääntää esimerkiksi liedestä, sähkövatkaimesta ja kahvinkeittimestä virrat pois.

– Suurin osa kodin laitteista on sellaisia, joista ei aiheudu tulipaloriskiä niiden käynnistyessä uudelleen. Mutta kun sähköt palaavat, voi itsekseen ja yllättäen käynnistyvistä laitteista aiheutua muuta vaaraa esimerkiksi lapsille. Siksi ne on hyvä sammuttaa, kun sähköt katkeavat, Timonen painottaa.

Next article