Etusivu » Turvallisuus » Poliisi ja sovittelija Kristiina Komulainen: ”Riitoja ei usein ratkaista puhumalla vaan kuuntelemalla”
Arjen turvallisuus

Poliisi ja sovittelija Kristiina Komulainen: ”Riitoja ei usein ratkaista puhumalla vaan kuuntelemalla”

komulainen
komulainen
Komulainen näkee kärjistyvissä tilanteissa kuitenkin myös paljon hyvää. Kuva: Mona Salminen

Viime aikoina Suomessa on havaittu kiihtyvää polarisoitumista. Sosiaalisesta mediasta johtuen asiat saavat kuitenkin usein todellisuutta suuremmat mittasuhteet.

Polarisoituminen eli kahtiajako näkyy yhteiskunnassa vastakkainasetteluna, eräänlaisena ”me ja muut” -ajatteluna, joka luo jakolinjoja ihmisryhmien välille. Usein tuntuu, että asioissa on vain kaksi ääripäätä.

– Tilanteet eivät kuitenkaan läheskään aina ole niin hurjia kuin miltä ensin saattaa vaikuttaa. Ne, jotka kovinta ääntä pitävät, muodostavat loppujen lopuksi aika pienen joukon, poliisi ja sovittelija Kristiina Komulainen sanoo.

Jyrkästi mielipiteensä ilmaisevien tavoitteena on Komulaisen mukaan radikaalisti toimimalla tavoittaa jatkuvasti enemmän ihmisiä.

– Siksi erityisesti juuri sosiaalisessa mediassa käytävät kiihkeät keskustelut saavat asiat usein näyttämään suuremmilta kuin ne todellisuudessa ovat.

Komulainen muistuttaa, että ihmiset joutuvat vastakkainasettelutilanteissa helposti tunteiden vietäviksi. 

– Tällöin järkipuhe ja faktojen kertominen eivät auta. Työssäni olen huomannut, että pisimmälle päästään usein kuuntelemalla, ei niinkään puhumalla.

Konflikti on myös oppimistilanne

Siellä, missä on ihmisiä, on väistämättä myös konflikteja. Komulainen näkee kärjistyvissä tilanteissa kuitenkin myös paljon hyvää.

– Ei pidä säikähtää, vaan konflikteja kannattaa ajatella ennemminkin kasvun paikkoina. Niiden myötä epätasapainoiseen tilanteeseen on mahdollista luoda tasapainoa.

Erään teorian mukaan ihmisen kokemuksista vain noin 10 prosenttia on niin sanottua faktaa, loput jokaisen omien stereotypioiden kautta syntyvää tulkintaa.

– Meidän jokaisen on tosiaan hyvä muistaa, ettei kukaan voi olla mielipiteissään täysin objektiivinen, Komulainen sanookin. 

Kriisitilanteissa asioiden selviäminen on usein riippuvainen ajoituksesta – siitä, onko tilanne vielä tarpeeksi kypsä soviteltavaksi. Sovinnon löytyminen voi Komulaisen mukaan olla kiinni hyvinkin pienistä asioista. 

– Kun on päästy asiassa juurisyyn äärelle, voidaan yksinkertaisuudessaan sopia vaikka siitä, että osapuolet alkavat tervehtiä toisiaan. Kunnioitus on tärkeää. On iso asia, että tulemme kuulluksi ja nähdyksi.

Next article