Etusivu » Turvallisuus » ”Pastori” Teemu Potapoff: Enemmän kuin ovimies
Arjen turvallisuus

”Pastori” Teemu Potapoff: Enemmän kuin ovimies

Kuva: Julius Konttinen

Ravintolan ovella seisovien portsarien ammattikunta on paljon vartija. 23 vuotta alalla vaikuttanut ”Pastori” Teemu Potapoff sanoo, että asiakkaiden turvallisuudesta huolehtiminen on paljon enemmän kuin humalaisten tappeluiden selvittelyä.

– Jos portsareita ei olisi, ravintoissa vallitsisi kaaos. Portsarit saavat päälleen monenlaisia solvauksia, huutoa ja jopa syljeskelyä, mutta silti heidän läsnäoloonsa luotetaan ja ollaan valmiita turvautumaan. Vaikka ihmiset eivät lähtökohtaisesti pidä auktoriteeteista, he luottavat siihen, että ravintolassa on joku, joka vahtii, helsinkiläisen ravintola Teatterin ovimiehenä 11 vuoden ajan toiminut Teemu Potapoff kertoo.

Nelosen uutisia päätyökseen toimittava Potapoff on koonnut kymmenen suomalaiskaupungin tunnetuimpien portsareiden ajatuksia toimittamaansa ”Yön sankarit” -kirjaan. Hän sanookin puhuvansa koko ammattikunnan suulla.

– Portsari on vastuussa asiakkaasta siitä hetkestä, kun hän saapuu ravintolaan aina tämän kotiovelle asti. Vastaamme ravintolan turvallisuudesta ja siitä, että asiakkaalla on turvallista pitää hauskaa. Lähtiessä autamme takin naulakosta, ohjaamme ovelle ja osoitamme taksien suuntaan. Jos asiakas on liian huonossa kunnossa, soitamme tarvittaessa poliisit hakemaan juhlijan laitokselle nukkumaan. Sekin tehdään asiakkaan turvallisuuden takia. Edesvastuuttomassa tilassa olevaa ihmistä ei voi päästää yksin yön selkään, Potapoff toteaa.

Kuva: Julius Konttinen

Nättiä juhlimista

Tuulikaappien järkähtämättömät ja toimintavalmiit herrasmiehet tekevät tarvittaessa myös yhteistyötä. Teemu Potapoff kertoo ottaneensa kollegansa kanssa tuntomerkkien perusteella kiinni nuoren tytön ravintolan vessassa raiskanneen miehen.

Myös yleisesti tunnetut kuumakallet ja järjestyshäiriöitä aiheuttaneiden naamat ovat portsareiden muistissa. Satunnainen juhlija voi siis astua luottavaisena ravintolan ovesta sisään.

– Pääsääntöisesti suomalaiset juhlivat ja humaltuvat aika nätisti. Omalla työpaikallani isompaa puuttumista ja ravintolasta poistamista vaativia tilanteita sattuu erittäin harvoin.

Next article