Etusivu » Turvallisuus » Liukkaalla kelillä hyvät jalkineet voivat ehkäistä kaatumisen
Kodin turvallisuus

Liukkaalla kelillä hyvät jalkineet voivat ehkäistä kaatumisen

Kuva: Adobe Stock

Suomessa sattuu vuosittain miljoona tapaturmaa, joista enemmistö on koti- ja vapaa-ajan tapaturmia. Pysy pystyssä -kampanjan avulla pyritään ennaltaehkäisemään kaatumistapaturmia.

– Tapaturmatilastot saadaan vain niistä tapaturmista, jotka ovat vaatineet hoitoa tai jotka on kirjattu esimerkiksi vakuutusyhtiöiden tilastoihin. Todennäköistä on, että pieniä, hoitoa vaatimattomia, tapaturmia sattuu huomattavasti enemmän. Myös osassa tapauksista hoito viivästyy, jolloin tapahtumaa ei ehkä osata yhdistää tapaturmaan, Suomen Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne kertoo.

Päihteet altistavat tapaturmille

Myllyrinteen mukaan tapaturmien määrässä tai laadussa ei ole valitettavasti ollut viime vuosina merkittäviä muutoksia.

– Tyypillisimmät tapaturmat ovat seurausta kaatumisista, kompastumisista ja putoamisista. Tilastojen valossa nuoret ja keski-ikäiset miehet, sekä keski-iän ylittäneet naiset ovat alttiita tapaturmille.

Suurin yksittäinen tekijä tapaturmalle altistumiselle ovat päihteet, joista erityisesti alkoholi on mukana lähes aina tapaturman sattuessa.

– Nuorilla ihmisillä, erityisesti nuorilla miehillä, yhteys riskinottoon vaikuttaisi olevan ilmeinen syy tapaturmiin. Riskinotto vähenee iän myötä. Nykyään on kiinnitetty huomiota myös ikä-ihmisten lääkitykseen ja sen mahdolliseen yhteyteen tapaturmissa, Kristiina Myllyrinne toteaa.

Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanjan mukaan joka neljäs suomalainen liukastuu talvella. Kaatumismahdollisuuden tiedostava voi onneksi vaikuttaa riskiin jonkin verran itsekin, kuten hyvät jalkineet valitsemalla.

Näin voit ennaltaehkäistä kaatumistapaturman:

  • Vältä päihtymistä.
  • Käytä säänmukaisia jalkineita, joiden ulkopohja estää liukastumisen.
  • Kiinnitä kenkien pohjiin erilliset liukastumista estävät tuet.
  • Vältä kiirettä ja keskity liikkumaan rauhallisesti.
  • Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä.
  • Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta.
  • Kehitä lihasten hallintaa, jolloin hallitset kehoasi ja liikkeitäsi. Tähän voit vaikuttaa ravinnolla, nesteytyksellä ja lihaskuntoa ylläpitävillä liikuntaharrastuksilla.

Lue lisää tietoa turvallisuudesta: www.kotitapaturma.fi

Next article