Skip to main content
Etusivu » Turvallisuus » Jokainen tienkäyttäjä on vastuussa myös kanssakulkijoiden turvallisuudesta
Turvallisuus

Jokainen tienkäyttäjä on vastuussa myös kanssakulkijoiden turvallisuudesta

turvallisuus
turvallisuus
Vastuullisuus liikenteessä tarkoittaa ennakoimista ja joustavuutta sekä sitä, että ei itse aiheuta muille vaaraa. Kuva: Getty Images

Kaikki tietävät, että päihteet heikentävät tarkkaavaisuutta ja ajokykyä. Miksi sitten muutaman alkoholiannoksen jälkeen ajaminen autolla tai skuutilla voi tuntua fiksulta ajatukselta?

– Alkoholi poistaa estoja ja ajattelu pettää. Tai jos on lisäksi addiktoitunut, riippuvuus ajaa kaiken muun edelle ja vie harkintakyvyn, tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta sanoo.

Tienkäyttäjien velvollisuutena on roolista riippumatta välttää virheitä, vaaraa ja onnettomuuksia. Niin jalankulkijan, autoilijan, pyöräilijän kuin skuutillakin ajavan on noudatettava tieliikennelain pelisääntöjä ja kyettävä huomioimaan esimerkiksi lasten, vanhusten ja apuvälineitä käyttävien puutteellinen toimintakyky.

– Vastuullisuus liikenteessä tarkoittaa ennakoimista ja joustavuutta sekä sitä, että ei itse aiheuta muille vaaraa, Valtonen muistuttaa.

”Turvallisuuden kannalta ei ole olennaista, millä aineella ajokykynsä menettää

Jätevesitutkimusten mukaan huumeiden käyttö on lisääntynyt. Tämä näkyy myös poliisin rattijuopumustilastoissa.

Nykyään puolet kiinnijääneistä rattijuopoista on käyttänyt joko pelkästään huumeita tai niiden lisäksi alkoholia. Liikenneonnettomuuksissa alkoholi on kuitenkin edelleen ykköstekijä.

– Turvallisuuden kannalta ei ole olennaista, millä aineella ajokykynsä menettää. Siksi päihtyneenä ei saa ajaa millään kulkuneuvolla, Valtonen sanoo.

Ole vastuullinen ja rohkea ystävä

Nuoret ovat herkemmin alttiita ryhmäpaineelle kuin aikuiset ja heillä voi päihtyneenä ajamiseen liittyä kielteisellä tavalla näyttämisen halua.

– Kun olette yhdessä juhlimassa, uskalla olla rohkea kaverinkin puolesta. Älä päästä päihtynyttä rattiin, äläkä mene päihtyneen kuskin kyytiin, Valtonen korostaa.

Vastuullisuus on välittämistä ja vastuunottoa kaverinkin tekemisistä.

– Kenellekään ei voi antaa rohkeutta tai ryhmäpaineen sietokykyä; rohkeus olla vastuullinen pitää ottaa itse. Itseään ja ystäviään on kuitenkin tärkeää suojella, Valtonen summaa. 

Next article