Skip to main content
Etusivu » Talous » Suhdanteet säätelevät taide- ja arvoesinekauppaa
Taidesijoittaminen

Suhdanteet säätelevät taide- ja arvoesinekauppaa

taide-arvoesine-sijoittaminen
taide-arvoesine-sijoittaminen
Taide- ja arvoesinesijoituksia kannattaa etsiä hyvämaineisista liikkeistä ja huutokaupoista. Kuvat: Getty Images ja oma arkisto

Pauliina Littorin

filosofian tohtori, taidemarkkinoiden asiantuntija

Taide- ja arvoesinesijoitusten etsijällä on oltava paljon tietoa. Siksi sijoittaminen vaatii tarkkaa taustatyötä. Nyt meneillään olevassa matalasuhdanteessakin voi tehdä hyviä sijoituksia arvokelloihin, koruihin ja taiteeseen.

Parhaat taide- ja arvoesinesijoitukset löytyvät hyvämaineisista liikkeistä tai huutokaupoista, kertoo filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Littorin. Pikavoittoja niistä ei saa ilman tietämystä, sillä sijoitusmarkkinat ovat asiantuntijamarkkinat.

– Apuna kannattaa käyttää alan eksperttejä. Tietoa saa kauppiailta sekä kyseiseen esineistöön tai taidelajiin perehtyneeltä asiantuntijalta tai konservointialan yrittäjältä, Littorin kertoo.

Hänen mukaansa suhdanteet vaikuttavat sijoittamiseen merkittävästi. Paras sijoitustaide tulee myyntiin nousukaudella, ja teokset pitäisi myydä noususuhdanteissa. Laskusuhdanteessa taas ostetaan esineiden ja taiteen parhaimmistoa tavallista edullisemmin.

– Nyt meneillään olevassa matalasuhdanteessakin voi tehdä hyviä sijoituksia arvokelloihin, koruihin ja taiteeseen. Korun arvoa lisää tunnettu muotoilija tai jalokivien yhteenlaskettu arvo ja laatu. Koruissa ja kelloissa ei saa olla omistuskirjoituksia, ja kellon alkuperäisen laatikon ja dokumentin tulee olla tallessa. Harvinaisilla arvokelloilla on hyvät kansainväliset jälleenmyyntimarkkinat.

Taiteesta noin kaksi prosenttia on sijoituskohteita, muut ovat käyttö- tai keräilyesineitä. Arvokkaimpien kohteiden löytäminen vaatiikin Littorinin mukaan tietoa ja työtä.

– Arvoteos kuuluu taiteilijan tuotannon parhaimmistoon, ja sen omistajuus- ja näyttelyhistoria on kirjattu tarkasti. Myös kaikki taiteilijan saama hyvä julkisuus lisää sen todennäköisyyttä, että teoksen arvo säilyy ja se on hyvä sijoitus.

Littorinin yritys Suomen Taidearviointi tekee hinta-arviointeja ja konsultoi taidesijoituksissa.

Next article