Etusivu » Talous » Neljä syytä tehdä hyväntekeväisyyttä osakelahjoituksilla
Sijoittaminen

Neljä syytä tehdä hyväntekeväisyyttä osakelahjoituksilla

osakelahjoittaminen
osakelahjoittaminen
Pienikin lahjoitus on ihmiselämän kannalta tärkeä. Kun kohteen valitsee niin, että se tukee omia arvoja, lahjoitus saa syvemmän merkityksen myös antajalle. Kuva: Pexels

Yleishyödylliselle järjestölle lahjoittaminen on mahdollisuus auttaa ja edistää oman arvomaailman mukaista toimintaa. Myös laki on hyväntekijän puolella. Varainhoidon lakimies, varatuomari Piia Jeremejeff kertoo, miksi osakelahjoitus yleishyödylliselle järjestölle kannattaa.

1. Yleishyödyllinen järjestö on lähtökohtaisesti lahjaverosta vapaa.

Yleishyödyllisen järjestön ei tarvitse maksaa lahjaveroa, eikä mahdollisen arvonnousun seurauksena syntyviä luovutusvoittoveroja. Tämä tarkoittaa, että lahjoitus kohdistuu lyhentämättömänä toimintaan, jota lahjoittaja haluaa edistää.

Tämä kuitenkin edellyttää, että järjestö täyttää yleishyödyllisen järjestön kriteerit ja sen säännöt sallivat lahjoitukset. Näiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Järjestö ei esimerkiksi ole yleishyödyllinen, jos sen toiminta tähtää taloudelliseen voittoon tai sen toiminnan hyödyt rajoittuvat vain kapeaan henkilöryhmään. Yleishyödyllinenkään järjestö ei ole lahja- ja luovutusvoittoveroista kuitenkaan vapaa, mikäli lahjoitus liittyy järjestön elinkeinotuloon.

2. Hyväntekeväisyys osakelahjoituksilla on helppoa.

Osakelahjoittamiseen liittyy sellainen myytti, että lahjoitusprosessi on monimutkainen ja äärettömän hankala. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kun antaa pankin hoitaa asiakirjat, lahjoitus on helppoa ja yksinkertaista. Asiantuntija tarkistaa kohteen säännöt ja varmistaa toiminnan täyttävän yleishyödyllisen järjestön kriteerit.

Pankissa avataan lahjoituksen kohteelle myös arvo-osuustili, jos järjestöllä ei sellaista ole ja kyseessä on pörssiosakkeiden lahjoittaminen.

Lahjoittamista ei ole syytä pelätä, asiantuntija on aina asiakkaan puolella ja varmistaa lahjan antajan ja saajan lainmukaisen toiminnan.

3. Osakelahjoitukseen voi kartuttaa varoja vuosien varrella.

Säästöhenkivakuutukseen tai sijoitusvakuutukseen voi laittaa edunsaajaksi yleishyödyllisen järjestön. Näin varallisuutta hyväntekeväisyyteen voi kartuttaa pikkuhiljaa yksittäisten kuukausilahjoitusten sijaan.

Varojen kartuttamisella sijoitusvakuutukseen on useita hyötyjä. Aika saa rahan poikimaan, pääomaa voi halutessaan vuosien varrella realisoida omaan käyttöön verovapaasti, ja kun henkilöstä aika jättää, varat aktualisoituvat järjestölle.

Sijoitusvakuutuksen edunsaaja on myös helppo muuttaa matkan varrella, mikäli kohteen toiminta ei enää vastaakaan omaa arvomaailmaa.

4. Osakelahjoitus on keino auttaa ja edistää omia arvoja maailmalla.

Pienikin lahjoitus on ihmiselämän kannalta tärkeä. Kun kohteen valitsee niin, että se tukee omia arvoja, lahjoitus saa syvemmän merkityksen myös antajalle.

Next article