Skip to main content
Etusivu » Piha ja puutarha » Punkkitarkastukset ovat paras suoja borrelioosilta
Ötökät

Punkkitarkastukset ovat paras suoja borrelioosilta

Kuva: Getty Images

Tyksin infektiolääkäri, professori Jarmo Oksi vastasi punkkeja ja borrelioosia koskeviin kysymyksiin, ja jakaa tietonsa siitä miksi punkkitarkastukset ovat paras suoja vaaralliselta borrelioosilta.

Missä Suomessa on punkkeja?

Luonnossa puutiaisia esiintyy suunnilleen Kemi-Kuusamo linjan korkeudelle saakka. Runsaimmin niitä on Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomen saaristoalueilla. Marjastus- ja sienestysmaastot ovat myös riskialuetta.

Miten suojautua punkeilta?

Puutiaisella ei ole silmiä – se takertuu ohikulkevan ihmisen tai eläimen karvoitukseen tai vaatetukseen. Vaatetuksen valinnalla luonnossa liikuttaessa on merkitystä suojautumisessa: karvaisia vaatteita ei kannata käyttää, ja vaaleista vaatteista puutiaiset on helpompi havaita. Kotieläimiä ei kannata ottaa sänkyyn. Luontoretken jälkeen tehtävä punkkisyyni on tärkeä borrelioosin ehkäisyssä. Erityisesti taive- ja karvoitusalueet ovat punkeille mieluisia. Myös varpaanväleissä on sopivan kosteaa ja iho ohutta. Lapsilla on tärkeä muistaa tarkistaa korvantaustat ja hiuspohja. Punkkitarkastukset ovat ainut tapa varmistua, että punkki ei ole päässyt puraisemaan.

Kuinka yleinen punkinpurema on ja mistä sen tunnistaa?

Voidaan laskea, että ’punkki puree’ Suomessa ihmistä pari miljoonaa kertaa vuosittain. Puremakohdassa voi olla kutinaa. On olennaista huolehtia punkkisyynistä, sillä borrelioosiriski riippuu kiinnittymisajasta. Riski yön yli kiinnittyneestä punkista on kuitenkin vain kahden prosentin luokkaa.

Miten toimia, jos punkki puree?

Jäitä hattuun – ei kannata hätääntyä! Puutiainen kannattaa irrottaa saman päivän aikana. Teräväkärkiset pinsetit ovat mielestäni paras poistoväline, koska niillä saa otteen imukärsästä aivan ihon pinnasta. Vetämällä varovasti ulospäin punkki ’napsahtaa’ irti. Pistokohta kannattaa pyyhkiä antiseptisellä aineella. Kun punkki on poistettu, jää ihoon usein pieni kutiava näppylä, jonka ympärille tulee usein 2-3 sentin punoitusalue. Pistokohta voi olla kuukausiakin kutiava eikä siitä ole vaaraa, jos ihon punoitusalue ei ala laajentua.

Lue myös: Punkki ja hirvikärpänen – Kutsumattomat kesävieraat

Millaisia ovat borrelioosin oireet?

Borrelioosi on bakteeritauti, jonka esiintyvyys on ollut ainakin viimeiset kaksikymmentä vuotta jatkuvassa kasvussa ja esiintymisluvut nelinkertaistuneet. Suomessa arvioidaan olevan vuosittain 7000-8000 borrelioositapausta, joista 80-90 prosenttia on varhaisvaiheen ihon infektioita, joka on ’vaeltavaa punoitusta’.

Tasavärisen tai rengasmaisen punoituksen yltäessä viiden senttimetrin läpimittaan on aihetta epäillä borreliainfektiota ja hakeutua lääkärin vastaanotolle. Vaeltava punoitus voi olla moniläiskäinen, jolloin bakteeria on levinnyt muuallekin kuin pistopaikkaan. Levinneen borrelioosin muita ilmenemismuotoja ovat hermostoon tai niveliin, joskus harvoin myös sydämeen tai silmään, levinnyt infektio. Levinneen borrelioosin oireisto alkaa viimeistään vuoden kuluttua tartunnan saamisesta – yleensä kuitenkin jo 1-3 kuukauden kuluessa.

Miten borrelioosia hoidetaan?

Borreliabakteeri-infektioon on tehokas antibioottihoito. Varhaisvaiheen ihoinfektioon käytetään yleensä kahden viikon mittaista tablettihoitoa. Levinneessä borrelioosissa käytetään yleensä 3-4 viikon mittaista kuuria.

Next article