Skip to main content
Etusivu » Mökillä » Työvälineet helpottavat mökkipihan hoitoa
Pihan hoito

Työvälineet helpottavat mökkipihan hoitoa

Hyvällä tasoleikkurilla saa esimerkiksi luonnonmukaisen ja vaihtelevan nurmialueen hoidettua. Kuva: Unsplash

Kauniisti hoidettua mökkipiha on ilo silmälle, mutta se saattaa olla myös työleiri. Hyvillä työvälineillä pihan hoito sujuu helpommin ja lisää vapaa-aikaa mökillä. 

Mökkipihaan halutaan usein kaunis nurmialue, mutta siitä tulee helposti työleiri, jos sitä ei jakseta hoitaa. 

– Hyvä apuväline nurmikon hoitoon mökillä on robotti. Jos siellä on selkeä nurmialue, robotti voi hoitaa nurmikon isäntäväen poissa ollessa täysin itsenäisesti ja mökille tultaessa nurmikko odottaa leikattuna, asiantuntija Asko Sulonen kertoo. Robotti onkin kuin hyvä talonmies, joka leikkaa nurmikon omia aikojaan ja nurisematta. 

– Hyvällä tasoleikkurilla saa esimerkiksi luonnonmukaisen ja vaihtelevan nurmialueen hoidettua ja erityisesti biosilppuava tasoleikkuri on hyvä vaihtoehto. Leikkuri voi olla myös sähkökäyttöinen. Jos tontilla on paljon lehtipuita, lehtipuhallin on oiva väline syksyn pihatöihin, koska sillä voi näppärästi putsata pihamaan. Tai vaihtoehtoisesti voi hankkia keräävän ruohonleikkurin, jolla voi syksyn lehdet voi kerätä talteen.

Trimmerillä siistitään reunat

Trimmeri on myös mökkiläiselle oiva apuväline, jolla voi siistiä näppärästi tontin reunat. -Jos siistittävää on vähän, akkukäyttöinen riittää, mutta jos alue on niittymäinen, polttomoottorikäyttöinen on parempi vaihtoehto. Mökillä on yleensä myös risukkoa, jonka siivoamisessa on raivaussaha hyvä väline.

Raivaussahoihin on mahdollista myös asentaa erilaisia terä- ja siimavarustuksia. Sulonen vinkkaa, että mökkiläisen kannattaa ehdottomasti käyttää polttomoottorilaitteissa pienkonepolttoainetta, koska se on valmiiksi sekoitettua, säilyvää ja aina varmatoimista kun sitä kaataa tankkiin. 

Kasvimaan muokkausta ja kääntämistä varten on hyvä olla jyrsijä. 

– Suosittelen polttomoottorikäyttöistä jyrsijää, koska suomalainen maaperä on kovaa ja vaatii järeämmän työkalun. Isompiin jyrsijöihin saa myös erilaisia auroja, jos mökillä viljellään vaikkapa perunaa. Ja puutöihin hyvä väline on moottorisaha joko sähkö-, akku- tai polttomoottorikäyttöisenä.

Next article