Etusivu » Mökillä » Rentoudu riippuen
Mökillä

Rentoudu riippuen

Kuva: Unsplash

Riippumatto on viime vuosina tehnyt vahvan comebackin lomatarvikkeiden ostoslistoihin. Onhan riippumatossa makoilu yksi kesäpäivän rentouttavimmista hetkistä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi huvilan pihanurkkaan rakennettu kaupunkiasunnon kotikylpylän korvaava rentoutumispaikka kylpytynnyreineen tai -paljuineen sekä riippukeinuineen tai -tuoleineen?

Markkinoilla olevien riippumattojen ja muiden ”riipputuotteiden”, kuten riipputuolien ja -liinojen, valikoima laajentuu vuosivuodelta ja noudattaa sekin vuosittaisia muotisuuntauksia. Siksi myös riippumatto on helppo sulauttaa pihapiirin muiden kalusteiden ja kukkaistutusten tyyliin ja värimaailmaan sopivaksi. Riippumaton voikin nähdä sisustuselementtinä.

Riippumattojen uutta suosiota lisää entistä monipuolisempi käyttö: matto ei enää välttämättä vaadi köysien pingottamista ihmisen painon kestävien kahden puun väliin. Nykyiset maassa seisovat kiinnitystelineet ovat erinomainen ratkaisu riippumatolle juuri silloin, kun sopivia kiinnityspuita ei ole lähellä, kuten nurmella, laiturilla tai rannalla. Kevyt, mutta silti tukeva teline on kätevä myös silloin, kun riippumaton paikkaa halutaan vaihdella vaikka auringon – tai varjon – mukaan. 

Riippumattoja valmistetaan myös erityisen kevyestä materiaalista, jolloin sitä voi kuljettaa retkillä ja vaikka vaelluksella mukana kannettavana levähdyspaikkana.

Riipputuolit sopivat city-ihmisen kesäkeitaaseen, eli parvekkeelle, riippukeinua pienemmän tilavaatimuksensa vuoksi. Mukavuudesta ei tarvitse tinkiä sillä tuolejakin valmistetaan eri kokoisia ja eri materiaaleista. Himolukijalle riipputuoli on tavallista parveke- tai puutarhatuolia ergonomisempi vaihtoehto.

5 vinkkiä riippujalle

Riippumatto on helppo asentaa ja käyttää, mutta muutaman hyvän vinkin noudattaminen tekee kesän siestahetkestä vieläkin nauttivamman.

1. Mahdollisimman suuri matto tarjoaa mukavimman oleskelun. Aikuisille leveydeksi suositellaan vähintään 140 cm.

2. Kiinnityskohdan korkeuden tulisi olla vähintään 40 % maton pituudesta, jotta oleilijan vartalo ei ole vaarassa osua maahan. Matalimman kohdan olisi hyvä olla noin 40 cm korkeudella maasta.

3. Kangasosa on hyvä muistaa pestä ajoittain ja useimmat kankaat voidaan pestä normaalisti 30° C lämpötilassa.

4. Jos riippumatto hankitaan auringonottoa ajatellen, kannattaa se ostaa päätypuilla varustettuna.  Silloin matto pysyy avoimena eikä pääse varjostamaan makoilijaa.

5. Etelä- Amerikassa riippumatossa yöpyminen on satoja vuosia vanha perinne, siksi heidän tietämystään hyödynnetään omallakin pihalla: makuuasennossa parhaan mattokokemuksen antaa brasilialaisten tapaa asettua matolle viistottain ja unohdetaan selän koukistava pituussuunnassa makaaminen. Isolla matolla mahtuu olemaan poikittainkin.

Next article