Etusivu » Mökillä » Nestekaasun turvallinen käyttö mökillä
Turvallisuus mökillä

Nestekaasun turvallinen käyttö mökillä

Kuva: Aino Kukkonen

Nestekaasulaitteita löytyy monilta kesämökeiltä. Oikein käytettyinä ne ovat tehokkaita ja turvallisia.

– Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon tulee noin 10–15 kaasuun liittyvää onnettomuutta vuodessa, eli ne ovat suhteellisen harvinaisia, kun otetaan huomioon miten paljon nestekaasua käytetään vapaa-ajan asunnoissa. Nestekaasun käyttö on ollut suomalaisille tuttua jo 1950-luvulta lähtien, turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen Tukesista kertoo.

Yleisimpiä mökeillä käytettäviä kaasulaitteita ovat jääkaappi, lattialiesi tai pöytäkeitin. Pihakeittiössä saattaa olla puolestaan kaasugrilli ja kaasupoltin vaikkapa wokkaukseen tai muurinpohjaletuille.

– Siirrettävällä kaasulämmittimellä saa mökin nopeasti lämpimäksi keväällä tai syksyllä. Kaasuvalaisin on melko harvinainen. Aurinkopaneelit ovat yleistyneet esimerkiksi saarissa, ja niistä saatavaa sähköä käytetään usein valoihin tai television katseluun, mutta keittiössä hommat hoidetaan edelleen kaasulla, Huttunen toteaa. 

Turvallisuus ja huolto

Mitkä ovat suurimpia riskejä nestekaasun käytössä?

– Mökit ovat usein pienikokoisia, jolloin makuu- ja keittiötilat ovat yhtä tilaa. Kaasu on syttymisherkkä, ja siinä on tulipalovaara. Huoltamattomat laitteet taas voivat tuottaa häkää, jota syntyy epätäydellisessä palamisessa. Onnettomuuksia voi ehkäistä olemalla huolellinen laitteiden käytössä ja noudattamalla käyttöohjeita.

Tukesin ohjeissa muistutetaan, että pulloa vaihtaessa ei sytytyslähteitä (esimerkiksi tupakka, avotuli) saa olla lähistöllä ja tuuletuksesta pitää huolehtia kunnolla. Letkuliitos on hyvä tarkistaa aina kaasupullon vaihtamisen yhteydessä, ja vialliset laitteet tulee toimittaa huoltoon.   

– Tärkeää olisi myös muistaa, että kesämökeillä käyttö on kausiluonteista, usein vain noin 3–5 kuukautta vuodessa. Kun laitteet ovat pitkään käyttämättä, tulisi ensimmäisellä mökkikäynnillä talven jälkeen varata hieman enemmän aikaa ja varmistaa ensin kaasulaitteiden toimintakunto sekä tarkistaa letkut ja liitokset.

Mökeiltä saattaa löytyä vanhojakin nestekaasujääkaappeja. Koska jääkaappi ei vaadi jatkuvaa valvontaa kuin hella, sen kuntoon ei ehkä kiinnitetä samalla lailla huomiota. Tukes suositteleekin vanhojen laitteiden vaihtamista uudempiin, jos epäilee laitteiden turvallisuutta.    

Entä laitteiden asennus ja huolto?

– Pääsääntönä on, että itse saa kytkeä yhden laitteen kaasupulloon max. 1,2 m letkulla. Kiinteän asennuksen saa tehdä vain hyväksytty kaasuasennusliike. Kaasulaitteiden hyvä hoito lisää turvallisuutta. Laitteita saa ja pitääkin puhdistaa pölystä ja liasta itse käyttöohjeiden mukaisesti.

Nestekaasun säilytys vaikuttaa mökin paloturvallisuuteen. Mökillä voi säilyttää max. 25 kg eli paria kaasupulloa, mutta varapulloa ei tulisi säilyttää sisätiloissa. Paikalliset pelastuslaitokset antavat mielellään yksityiskohtaisempia ohjeita mökkien nestekaasun käyttöturvallisuudesta, Huttunen muistuttaa. 

Next article