Etusivu » Mökillä » Mökkeilijä – tarkista ensiapulaukun sisältö
Turvallisuus mökillä

Mökkeilijä – tarkista ensiapulaukun sisältö

Ensiapupakkauksesta ja mökin lääkekaapista tulisi löytyä muun muassa antihistamiinia ja kyypakkaus. Kuva: Getty Images

Ampiaisen pisto, nilkan nyrjähdys tai äkillinen ripuli keskeyttävät mökkiloman, etenkin, jos niihin ei ole varautunut lainkaan.

Jokaisesta kodista ja kesämökiltä olisi hyvä löytyä kunnollinen ensiapupakkaus ja matka-apteekki, joka sisältää tärkeimmät tarvikkeet ensiapua varten.

Aluepäällikkö Mirja Sjöberg sanoo, että yllättäviin tilanteisiin varautuminen on ensiavun A ja O. Siksi jokaisesta kodista ja kesämökiltä olisi hyvä löytyä kunnollinen ensiapupakkaus, joka sisältää tärkeimmät tarvikkeet perusensiapua varten.

– Ensiapupakkauksesta ja mökin lääkekaapista tulisi löytyä muun muassa antihistamiinia, kyypakkaus, maitohappobakteereja, lääkehiiltä, särkylääkettä, laastaria ja sideharsoa. Myös hyttysmyrkylle ja punkkipihdeille voi hyvinkin olla käyttöä, Sjöberg sanoo.

Kyykäärmeen pureman takia on aina mentävä lääkäriin, sillä koskaan ei voi tietää, kuinka paljon käärmeen myrkkyä on joutunut elimistöön ja miten asianomainen reagoi myrkkyyn. Vastamyrkkyä annetaan ainoastaan terveyskeskuksesta.

– Myös ampiaisen pisto voi olla hengenvaarallinen, jos ihminen on voimakkaasti allerginen. Tällaisten ihmisten tulee kertoa asiasta muille ja kantaa aina mukanaan epipen-adrenaliinikynää.

Käännä sammunut kylkiasentoon

Joskus mökillä sattuvat tapaturmat tai liian runsas alkoholinkäyttö vaativat ammattiavun kutsumista paikalle. Mökin seinällä tulisikin lukea osoite ja selkeät ajo-ohjeet paikan päälle saapumista varten. Aina mökkiteiden varsilla ei kuitenkaan ole kylttejä, joten maamerkit on hyvä painaa mieleen.

– Jos henkilö on sammunut, hänet tulee kääntää kylkiasentoon ja varmistaa, että hengitystiet ovat avoinna. Sammunutta tai muusta syystä tajutonta ihmistä ei myöskään saa jättää koskaan yksin ja hengityksen sujumista on tarkkailtava. Hätäilmoitus tehdään aina numeroon 112, jos ihminen ei ole heräteltävissä, Sjöberg ohjeistaa.

Lääkäriä tarvitaan myös, jos lapsi tai aikuinen on joutunut veden varaan ja hengittänyt keuhkoihinsa vettä.

– Keuhkoihin joutunut ja sinne jäänyt järvi- tai merivesi voi aiheuttaa infektion. Siksi veden varaan joutunut tai veden alta nostettu ihminen on aina toimitettava hoitoon, hän jatkaa.

Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelusta osoitteessa 112.fi mökkiläiset, veneilijät ja muut luonnossa liikkujat voivat etukäteen selvittää tarkan sijaintinsa. Puhelimeen ladattavissa oleva 112-sovellus puolestaan paikantaa soittajan heti ja lähettää avun automaattisesti paikalle.

Ennen kesän ensimmäistä mökkireissua, muistuta mielesi 25 asiaa mökkeilyn turvallisuudesta.

Next article