Skip to main content
Etusivu » Matkailu » Kotimaan matkailua pyörän päältä
Sponsoroitu

Flatland Route on tasainen ja helppokulkuinen pyöräilyreitti Itämeren rannikolla Pohjois-Pohjanmaalla. 320-kilometrin pituisen reitin pyöräily vie suositellulla tahdilla viidestä kuuteen päivää. Flatland Route yhdistää Perämeren kaakkoisrannikon kylät, kaupungit, luonto- ja historiakohteet sekä palvelut vähäliikenteisiä sivuteitä pitkin. Tarjolla on mielenkiintoinen ja monipuolinen polkaisu alueen luontoon ja historiaan!

Lumoava Liminka

Flatland Route starttaa 30 kilometriä Oulusta etelään, linnuista ja luonnostaan tunnetusta Limingasta. Tutustu Limingan lähes 550-vuotiseen historiaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Vanhassa Limingassa. Alueelta löytyy esimerkiksi Pohjois-Suomen ensimmäisenä valmistunut, näyttävä koulurakennus sekä aikansa merkittävimpien laulutaiteilijoiden, Abraham Ojanperän, valloittava kotimuseo.

Lintubongarin unelmakohde

Reitti sivuaa Suomen tärkeintä lintukosteikkoa, Liminganlahtea. Siellä käyminen kannattaa etenkin lintujen kevät- ja syysmuuttojen aikaan, jolloin lahti täyttyy tuhansista linnuista ja äänimaisema on korvia huumaava. Nauti pyöräystävällisen kahvila-ravintolan antimista ja tutustu kiinnostavaan ja upeasti toteutettuun näyttelyyn Liminganlahden luontokeskuksessa.

Seudun merelliset helmet

Limingasta suunnataan Siikajoelle, josta auringonpalvojat ja surffarit löytävät Varessäikän hiekkarannat ja Tauvon kauniin merenrantakylän. Loivat hiekkarannat sopivat mainiosti myös pienten lasten leikkeihin.

Seuraavan seudun merellisen helmen löydät Raahesta. Piipahda risteilyllä vuoden retkikohteena palkitussa saaristossa ja ihaile historiallisia pookeja eli valottomia majakoita 1800-luvulta.

Raahelaista historian havinaa

Pyöräile läpi Wanhan Raahen, joka on yksi parhaiten säilyneitä 1800-luvun puukaupunkeja maassamme. Ihastele pastellin värisiä kortteleita ja käy tutustumassa Suomen vanhimman paikallismuseon eli Raahen museon kohteisiin. Kruununmakasiinimuseosta löydät kuuluisan Wanhan Herran, maailman vanhimman sukelluspuvun.

Kosken kuohua ja kukkaloistoa

Ihastele veden kuohuntaa Hourunkosken Koskipuistossa Pyhäjoella ja nauti eväät hyvässä seurassa siloisilla kallioilla. Pyhäjoen luonnon kauneudesta pääset nauttimaan myös Ylimattilan Arboretumissa, jota somistaa yli 300 puuta, pensasta ja perennaa.

Flatland pähkinänkuoressa

• Reitin pituus 320 km
• Nousumetrit 770 m
• Haastavuustaso 3/10
• Polkuja 1 %
• Kesto 5-6 päivää
• Korkein kohta 126 m
• Päällystämätöntä tietä 55 %
• Ajettavissa 100%

Lisätietoa reitistä ja reitin GPX-jälki!

Next article