Skip to main content
Etusivu » Matkailu » Kalastamista, vaeltamista ja maastopyöräilyä – pohjoinen on nyt ympärivuotinen matkailukohde
Kotimaan matkailu

Kalastamista, vaeltamista ja maastopyöräilyä – pohjoinen on nyt ympärivuotinen matkailukohde

Kotimaanmatkailu
Kotimaanmatkailu
Kotimaanmatkailun suosiota voivat tulevaisuudessa nostaa ympäristö- ja vastuullisuusasioiden lisäksi epävarma tilanne maailmalla ja esimerkiksi erilaiset leviävät tartuntataudit. Kuva: Unsplash

Ville Aho

toimitusjohtaja, Rukakeskus Oy

Kotimaanmatkailun lisääntyminen ja ympärivuotisen matkailun kasvava trendi nostaa kesän talven veroiseksi sesongiksi.

Talvella lasketellaan ja hiihdetään tunturissa, mutta perinteisissä Pohjois-Suomen talvikohteissa on tarjolla monenlaisia aktiviteetteja myös kesällä. Hyvä esimerkki on Ruka, jossa kesäkautta vahvistetaan entisestään.

– Rukalla voi kesällä harrastaa koskenlaskua, pyöräilyä, melontaa, kalastusta sekä vaellusta, johon täällä on ainutlaatuiset mahdollisuudet. Päivämatkan päässä on yhteensä neljä kansallispuistoa, Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho kuvailee. 

Suurin yksittäinen kesän kehityskohde on maastopyöräily. Aho kertoo meneillään olevasta miljoonan euron kehityshankkeesta, jonka tavoitteena on luoda Rukasta maastopyöräilyn Suomen ykköskohde.

– Tiedossa on monimuotoisia pyöräilyreittejä, joiden suunnittelussa myös lapset on otettu huomioon. 

Toivoisin, että Suomessa ymmärrettäisiin puhtaan ilman, veden ja luonnon arvo.

Aho painottaakin, että menestyäkseen yrittäjän tulee koko ajan olla valmis keksimään jotakin uutta.

– Meillä vielä yhden ulottuvuuden kesämatkailuun tuo maisemagondoli, joka kulkee Rukan kävelykylän ja RukaValleyn välillä pysähtyen Saaruan huipulla. Tälle väliasemalle on suunnitteilla myös ympärivuotinen maisemaravintola.

”Puhdasta luontoa ei enää valmisteta”

Kotimaanmatkailu tulee Ahon mukaan lisääntymään tulevaisuudessa, kun ympäristö- ja vastuullisuusasioihin kiinnitetään enenevissä määrin huomiota. Kotimaanmatkailun suosiota voivat nostaa myös epävarma tilanne maailmalla ja esimerkiksi erilaiset, jopa pandemiaksi leviävät tartuntataudit.

– Suomessa autolla matkustaminen on ekologinen ja myös turvallinen vaihtoehto, jos tulee yllättäviä mutkia matkaan. Tämä on asia, jota etenkin lapsiperheet yhä useammin varmasti pohtivat. 

Ympäristöohjelman Rukakeskus Oy käynnisti 2008 ja asetti tavoitteeksi olla hiilineutraali 2020. Tavoite saavutettiin jo vuonna 2018.

– Olemme saaneet myös alueen muut yrittäjät mukaan alueen yhteiseen ympäristöohjelmaan ja viemme ympäristöasioita eteenpäin nyt koko alueen tasolla. Ruka haluaa olla tässä edelläkävijä, Aho sanoo ylpeänä. 

Puhtaan luonnon merkitystä Aho ei voi kylliksi painottaa. Teollinen tuotanto voidaan aina siirtää halvempiin maihin, mutta puhdasta luontoa ei enää valmisteta missään. 

– Toivoisin, että Suomessa ymmärrettäisiin puhtaan ilman, veden ja luonnon arvo. Ne ovat meille mieletön valtti, jonka varaan ympärivuotinen matkailu rakentuu. 

Toimituksen huomautus: Artikkelin kirjoitamisen jälkeen hallitus tiukentanut linjaansa toimenpiteistä koronaviruksen vallitessa. Toivomme lukijoiden huomioivan aina päivitetyt ohjeet.

Next article