Skip to main content
Etusivu » Lemmikit » Muista harjata lemmikkisi hampaat päivittäin
Lemmikin suunhoito

Muista harjata lemmikkisi hampaat päivittäin

lemmikin-hampaiden-harjaus-suunhoito
lemmikin-hampaiden-harjaus-suunhoito
Kuva: Getty Images

Lemmikin hoitamaton suu aiheuttaa kipua ja heikentää yleisterveyttä. Tehokkain tapa poistaa plakkia on päivittäinen hampaiden harjaus.

Ientulehdus on koirien ja kissojen yleisimpiä sairauksia – yli kolmivuotiaista koirista jopa 80 % ja kissoista 70 % kärsii tulehduksesta hampaita ympäröivissä kudoksissa. Tulehduksen aiheuttaa plakki eli hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa, joka kovettuessaan muuttuu hammaskiveksi.

– Tavallisimpia oireita ovat hengityksen paha haju, ikenien punoitus ja verenvuoto, joskus myös suun raapiminen, ELL, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri (hammas- ja suusairaudet), Diplomate of European Veterinary Dental College (DEVDC), Dipomate of American Veterinary Dental College (DAVDC) Helena Kuntsi kuvailee.

Ientulehdus rajoittuu hampaan ympärille, mutta tulehduksen edetessä syvemmälle hampaan kiinnityskudokseen, sitä kutsutaan parodontiitiksi. Parodontiitin seurauksena hammas voi lopulta irrota, ja etenkin pienillä koirilla tulehduksen aiheuttama leukaluukato voi johtaa leukamurtumaan. Plakkibakteerit leviävät myös muualle elimistöön ja heikentävät siten yleisterveyttä.

– Ientulehdus saadaan asianmukaisella hoidolla parannettua, mutta tilan edettyä parodontiitiksi ei paluuta terveeseen kudokseen enää ole, vaan tavoitteeksi jää taudin etenemisen pysäyttäminen.

– Eläinlääkärillä tehtävä perusteellinen hammashoito tehdään nukutuksessa ja se sisältää hammastarkastuksen, röntgenkuvauksen sekä plakin ja hammaskiven poiston, ientaskujen puhdistuksen ja hampaiden kiillotuksen. Plakin kertyminen alkaa kuitenkin jo muutaman tunnin sisällä, joten hoidon hyöty jää kovin lyhytaikaiseksi ilman asianmukaista kotihoitoa, Kuntsi sanoo.

Päivittäinen hampaiden harjaus on tehokkain tapa poistaa plakkia.

Jos päivittäinen hampaiden harjaaminen ei ole mahdollista, voi Kuntsin mukaan jonkin verran apua saada kemiallisista plakin poistajista, lemmikin pureskeluaktiviteetin lisäämisestä tai hampaita puhdistavasta ruoasta. 

Omistaja voi ennaltaehkäistä kivuliaita vammoja

Hammasmurtumat ovat iensairauksien jälkeen koirien toiseksi tavallisin hoitoa vaativa suun ongelma. Erityisesti aktiivisesti pureskelevien koirien hampaat altistuvat murtumille.

– Koiran hammassärky voi näkyä esimerkiksi haluttomuutena pureskella tai kantaa esineitä tai lisääntyneenä kuolaamisena. Usein kipu kuitenkin jää omistajalta huomaamatta ja muutos koiran käyttäytymisessä todetaan vasta kivun poistuttua.

Koirien hammasmurtumat johtuvat usein liian kovien esineiden pureskelusta. Kuntsi suositteleekin omistajia testaamaan purulelun kovuuden painamalla sitä omalla kynnellään – sopiva purulelu on sellainen, johon jää kynnestä jälki.

Lue myös: Raakaruoasta helpotusta koiran allergioihin ja tulehduksiin

– Myös hiekkaiset suojahihnat tai purupatukat saattavat vahingoittaa koiran hampaita.

Murtuneen hampaan hoitovaihtoehtoja ovat paikkaus, pulpa-amputaatio, juurihoito tai poisto. Paikkaus on harvoin riittävä, sillä usein murtuma paljastaa pulpan eli hammasytimen. Tuore, 48 tunnin sisällä hoidettu pulpan paljastava murtuma voidaan hoitaa pulpa-amputaatiolla, jolloin hammas säilyy elävänä, mutta sitä vanhemman murtuman hoitovaihtoehdot ovat juurihoito tai hampaan poisto.

– Hoitopäätökseen vaikuttavat aina koiran yleinen terveydentila, käyttötarkoitus sekä omistajan taloudelliset resurssit, Kuntsi päättää.

Next article