Skip to main content
Etusivu » Lemmikit » Kauniit jäähyväiset lemmikille
Lemmikin kuolema

Kauniit jäähyväiset lemmikille

lemmikin tuhkaus
lemmikin tuhkaus
Kuva: Getty Image

Yhä useampi lemmikinomistaja valitsee tuhkauksen, joka on myös ekologinen ratkaisu.

Eläimen muistoa halutaan kunnioittaa monesti yhtä arvokkaasti kuin läheisen ihmisen, ja onhan lemmikki todellakin monille tärkeä osa perhettä. Tuhkaamista pidetään eläimille luonnollisena ja kunnioittavana tapana.

– Kaupunkiympäristössä omistajalle saattaa olla ongelmallista haudata rakas lemmikki, jos ei ole kesämökkiä ja on vielä talviaika. Monissa paikoissa pieneläinten hautausmaat ovat jo täynnä, joten lemmikin tuhkaaminen on tällöin hyvä vaihtoehto, eläinkrematoriota pitävä Tea Hakola toteaa.

Tea Hakolan mukaan poltto on kaunis tapahtuma ja monesti myös edullisempi kuin hautapaikan ostaminen. Tuhkan voi haudata myöhemmin mökille, ripotella yhteiselle lenkkipolulle tai asettaa kunniapaikalle kauniissa uurnassa kirjahyllyyn.  

Ekologista ja turvallista

Eläinten krematoriotoiminta alkoi Suomessa noin 20 vuotta sitten. Tuhkaaminen on luontoa säästävä menettely. Lisäksi sillä poistetaan tartuntalähteiden vaara, jos eläin on kuollut johonkin tarttuvaan tautiin.

– Toiminta on hyvin valvottua ja sitä valvoo tarkasti kunkin alueen ympäristöviranomainen. Siksi juuri kaikki krematoriot ovat varmasti luotettavia ja toiminta niissä asianmukaista, Hakola sanoo.

Ekologisuutta lisää oman alueen pieneläinkrematorion käyttäminen. Hakola onkin tyytyväinen, että palvelua on tarjolla nyt myös pääkaupunkiseudulla. Jos omistaja vie lemmikin itse krematorioon, hän säästää myös kuljetuskuluissa. Tea Hakola kehottaa valitsemaan krematorion tarkkaan ja tutustumaan yrityksen arvomaailmaan esimerkiksi nettisivujen avulla.

-– Lemmikinomistajalle on tärkeää, että alan yrittäjät ovat aidosti eläinrakkaita ja toimintansa kautta jättävät asiakkaalleen tunteen, että heidän lemmikkinsä viimeinen pysäkki on ollut kunnioittava. Se jättää kauniin muiston myös viimeisestä matkasta. Kun lemmikin kanssa on koettu ilot ja surut, haluaa myös tehdä viimeisen palveluksen uskolliselle ystävälle, Tea Hakola toteaa.

Next article