Etusivu » Lemmikit » Antaisitko kodin rescuelemmikille?
Lemmikin hankinta

Antaisitko kodin rescuelemmikille?

rescuelemmikki
rescuelemmikki
Kuva: Unsplash

Marika Stillman ja Romaniasta tullut rescuekoira Rosel

johtava eläintenhoitaja, Helsingin Eläinsuojelukeskus

Yhä useampi tahtoisi antaa kodin kaltoin kohdellulle kissalle tai koiralle. Mutta mitä kaikkea rescuelemmikin hankinta oikein vaatii ja tarkoittaa?

– Koska rescue-eläimet ovat mahdollisesti tulleet kertaalleen hylätyksi, on lemmikkiä harkitsevan mietittävä etukäteen tarkasti omia resurssejaan. Eläimeen tulee sitoutua mahdollisesti moneksi vuodeksi ja se kulkee mukana erilaisissa elämäntilanteissa. Lemmikistä on myös vastuuta ja kuluja, ja siksi omaa taloudellistakin tilannetta pitää osata arvioida, Helsingin Eläinsuojelukeskuksen johtava eläintenhoitaja Marika Stillman muistuttaa.

Oli lemmikki sitten rescuejärjestön tai suomalaisen eläinsuojeluyhdistyksen kautta tullut, eläimen taustoista ei välttämättä tiedetä kaikkea, mikä voi johtaa muun muassa käytöshaasteisiin.

– Riskit on hyvä miettiä etukäteen, jotta on takuuvarmasti sitoutunut selättämään myös mahdolliset haasteet, Stillman jatkaa.

Hoivaa ja rakkautta

Repaleisesta tai epäselvästä taustasta huolimatta rescuekoira tai -kissa voi sopia millaiseen ympäristöön tahansa. Kiltillä ja sosiaalisella, hyviä kokemuksia ihmisestä saaneella rescuelemmikillä ei välttämättä ole sen suurempia vaatimuksia kuin hyvä koti, jossa se saa rakkautta ja asianmukaista hoivaa. 

Eläinsuojeluyhdistysten adoptioprosessit voivat erota toisistaan. Yleistä kuitenkin on, että kun eläimestä kiinnostunut ihminen ottaa yhdistykseen yhteyttä, hänen kanssaan keskustellaan hyvin tarkasti ja avoimesi kaikesta.

– Avoin ja etukäteen lemmikinottoa perusteellisesti harkinnut koti ymmärtää yleensä yksityiskohtaistenkin kysymysten merkityksen. Ihmisille tulee luottavainen olo siitä, ettei rescue-eläimiä anneta yhdistyksiltä kenelle vaan.

Lue myös: Lääkkeitä lemmikkikuumeeseen – 5 askelta fiksuun lemmikin hankintaan

Lemmikki luovutetaan uuteen kotiin aina kliinisesti terveenä. Mahdollisia piileviä terveyshaasteita liittyen esimerkiksi kissojen ja koirien yleisimpiin flunssaviruksiin ei kuitenkaan aina välttämättä huomata etukäteen, jos lemmikki ei ole yhdistysaikana oireillut mitenkään.

– Tästä syystä kissoilla ja koirilla on tärkeää, että tuleva koti huolehtii eläimen jatkuvasta rokotussuojasta, Marika Stillman päättää.

Next article