Skip to main content
Etusivu » Koti ja sisustus » ”Maailma pelastuu sirkkoja syömällä”
Ruoka ja juoma

”Maailma pelastuu sirkkoja syömällä”

Kuva: Unplash

Hyönteisten rooli voidaan nähdä ennen kaikkea täydentämässä kasvispohjaista ruokavaliota.

1. Hyönteisruoan tuotanto on eettistä ja ekologista

Hyönteiset ovat eettinen ja ekologinen ravinnonlähde, sillä ne eivät tarvitse viljely- ja laidunmaata, vettä sekä energiaa siinä määrin kuin perinteiset tuotantoeläimet. Lisäksi kasvatusmenetelmät ovat hyvin eettiset nisäkkäiden ja siipikarjan kasvatusmenetelmiin verrattuna.

2. Hyönteisten kasvattaminen on hyvin ruokaturvallista

Hyönteisten kasvattaminen valvotuissa olosuhteissa on ruokaturvallisempaa kuin naudan, possun tai kanan kasvatus. Myös länsimaisessa ruokakulttuurissa hyönteiset normalisoituvat ruoan raaka-aineena hyvää vauhtia. Kannattaa muistaa, etteivät esimerkiksi äyriäiset ole kuuluneet ruokapöytiimme kuin vasta vähän yli sadan vuoden ajan. Sitä ennen niitä pidettiin ala-arvoisena ravintona ja pohdittiin, voiko niitä syöttää edes vangeille.

Lue myös: The Ötökkäkokki julistaa toukka-tammikuun alkavaksi!

3. Sirkat ovat täydellistä ravintoa

Sirkassa on kaikki ihmisen tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet – täydelliset aminohappoketjut, kalsiumia, rautaa, sinkkiä sekä B12-vitamiinia, jota ei kasvisruokavaliosta saa. Sirkat lisääntyvät nopeasti ja niitä pystytään kasvattamaan helposti, joten raaka-aineena ne ovat lyömättömiä. Neutraalin makunsa ansiosta sirkat sopivat hyvin sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

4. Hyönteisistä on löydetty vain vähän allergeeneja

Ruokahyönteisillä on tähän mennessä havaittu ristiallergia ainoastaan äyriäis- ja pölypunkkiallergian kanssa.

Juttuun haastateltiin hyönteiskokki Topi Kaireniusta, joka on jo neljän vuoden ajan tehnyt pioneerityötä hyönteisravinnon eteen.

Next article