Etusivu » Koti ja sisustus » Led on edullisin valonlähde
Energiaratkaisut

Led on edullisin valonlähde

Led-valaisimet
Led-valaisimet
Kuva: Adobe Stock

Led-valaisimet ovat kasvattaneet suosiotaan kotien valaistuksessa. Led-valo onkin kokonaisvaltaisesti edullisin vaihtoehto, kun kustannuksia tarkastellaan sen koko elinkaaren aikana.

LED tulee sanoista Light Emitting Diode eli loistediodi. Päinvastoin kuin hehkulamput, led-lamput eivät synnytä valoa sähköä johtavan hehkulangan avulla, vaan johtamalla elektroneja valoa säteilevään puolijohteeseen.

– Valaistuksen teknologinen kehitys on viime vuosina ollut huima led-valaistuksen saralla. Ne ovat selkeästi nykyaikaisin tapa tuottaa valoa, energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön kannustavan Motiva Oy:n asiantuntija Sami Seuna sanoo.

Hän listaa ledien eduiksi ennen kaikkea matalan kulutuksen ja erittäin pitkän, jopa kymmenien vuosien käyttöiän.

– Ledit pienentävät sähkölaskua, lampun vaihtotarvetta ja madaltavat hiilijalanjälkeä. Ne kuluttavat noin 85 prosenttia vähemmän energiaa kuin perinteiset hehkulamput ja noin 75 prosenttia vähemmän kuin halogeenit. Koska ledit eivät juurikaan lämpene, ne ovat myös paloturvallisempia, Seuna toteaa.

Sisä- ja ulkokäyttöön

Hehku- ja halogeenivaloissa suurin osa sähkötehosta häviää lämpönä ilmaan, lähinnä asennuspisteen ympäristöön. Varsinkin huoneen katonrajassa syntyvä lämpö on vaikeasti otettavissa hyötykäyttöön, koska lämmin ilma nousee ylöspäin. Lisäksi ne sisältävät ympäristömyrkyksi lukeutuvaa elohopeaa. Loisteputket ja pienloistelamput eli tuttavallisesti energiansäästölamput ovat lähes yhtä energiatehokkaita kuin ledit, joten niitä ei kannata vaihtaa ledeihin ennen kuin loisteputki sammuu viimeisen kerran.

Led-lamppujen oikeastaan ainoa huono puoli on niiden hieman kalliimpi hankintahinta. Jopa värilämpötilaa voidaan nimittäin joissakin LED-valaisimissa säätää. Korkeampi LED-lampun hankintakustannus korvautuu valon eliniän aikana moneen kertaan.

Sami Seunan mukaan led-valoissa on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ja niiden valotehoa voi säätää manuaalisesti mikäli kyseessä himmennettävä led-valaisin. Tällöin valaistuksesta saa juuri niin kirkkaan tai himmeän kuin itse haluaa.

– Valaistuksen voi yhdistää myös kodinohjausjärjestelmään. Tällöin koko asunnon ja pihan valaistusta voi säätää ryhmittäin tai jopa valaisinkohtaisesti. Automaatioon voi sisältyä erilaisia valaistuksen ohjaustapoja ja mahdollinen etäohjaus esimerkiksi puhelimella. Ledit toimivat hyvin myös ulkovalaisimissa, Seuna tietää.

Tunnelma katossa

Valaistusta mietittäessä on hyvä kiinnittää huomiota myös valon luomaan tunnelmaan. Esimerkiksi keittiön ja makuuhuoneen valontarve ja tunnelma poikkeavat suuresti toisistaan.

– Perinteisten lamppujen lisäksi ledejä on saatavilla mm. valolistoina ja lamppusarjoina. LED-valaisimien kirjo kaikkiaan on laaja. Led-valoja asennetaan jopa saunoihin, mutta saunassa valokuidut yhdistettynä LED-valolähteeseen voivat olla kestävyydeltään pitkäikäisempi ratkaisu.

Led-paneelit voidaan asentaa uppo- tai pinta-asennuksen. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa asennus valaisinkiskoon asennusraudan avulla, asennus roikkumaan katosta ripustusvaijereiden avulla tai asennus suoraan akustiikkalevyn tilalle. Led-paneelin rakenteen lisäksi asennustapaan vaikuttavat asennuspisteen paikka ja materiaalit.

Next article