Etusivu » Koti ja sisustus » Hyvä sisäilma ei aiheuta epämukavuutta
Sisäilma

Hyvä sisäilma ei aiheuta epämukavuutta

Kuva: Unsplash

Kaikki suomalaiset eivät tunne riittävän hyvin kotinsa ilmanvaihtoa. Hyvä sisäilma on miellyttävää, viihtyisää eikä aiheuta terveyshaittoja.

Asukkaiden ja kiinteistön omistajien vastuulla on huoltaa ja hoitaa ilmanvaihtojärjestelmiä. Sääolojen vaihtelut ja rakennustekniset ratkaisut asettavat haasteita säätöihin ja omalle osaamiselle.

– Oikein toimiva ja riittävä ilmanvaihto ei vaadi toimenpiteitä arjessa, kuten ylimääräistä tuulettamista, jos huoneistossa on liian kuumaa tai tunkkaisuutta. Liian lämpimän huoneiston lämmitysjärjestelmä säädetään oikein, sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola Sisäilmayhdistyksestä kertoo.

Ilmanvaihto rakennuksen mukaan

Rakennustekniset ratkaisut ovat eri vuosikymmeninä muuttuneet. Uusissa kiinteistöissä talotekniikka on kehittynyt ja ilmanvaihtoon kiinnitetään huomioita.

– 80-luvun rakennuksien ilmanvaihtojärjestelmiin tehtiin koneellinen poistoilmanvaihto, mutta ei välttämättä huolehdittu riittävästä korvausilman saannista.

Aikaisemmin rakennukset olivat hataria ja korvausilmaa tuli ikkunoiden ja ovien raoista. Ikkunoiden ja ovien uusimisen yhteydessä osa aiemmista korvausilmareiteistä häviää ja korvausilmaa tulee rakenteista, lattian raoista, ja epäpuhtaudet lisääntyvät, Ahola korostaa. Ratkaisuna on erillinen seinään lisättävä korvausilmaventtiili. Yleisin käyttövirhe on venttiilien tukkiminen talvisin.

Kotikonstit käyttöön

Ilmanvaihtojärjestelmiä on huollettava säännöllisesti. Ilmanvaihdon venttiilit pestään tai pyyhitään mikrokuituliinalla noin kaksi kertaa vuodessa ja liesituulettimien suodattimet pestään kerran kuukaudessa. Ilmanvaihtokanavat on syytä puhdistaa viiden vuoden välein. Poistoilmaventtiilin toiminta testataan laittamalla venttiilin eteen paperipala, jonka tulisi pysyä paikallaan.

Väliovien auki pitäminen lisää ilman liikkuvuutta huoneistossa. Pesutilojen ilmanvaihto selviää peilitestillä. Suihkun ja saunan jälkeen avataan ovi huoneistoon, jos peili ei ole huurussa 15 minuuttia pidempään, ilmanvaihto on riittävää. Talvella lisäkosteus huoneistossa on eduksi.

Luonnollisesti kosteutta huoneistoon tuovat pyykin kuivattaminen sisällä, saunominen ja keittäminen.

Jos kuiva sisäilma aiheuttaa hankalia oireita, ilmankostutin on hyvä hankinta. Höyrystyttävä kostutin on paras. Kostuttimen toimintaa ja huoneen kosteutta tulee seurata.

Yhteensovita järjestelmät

Ilmanvaihtojärjestelmien säätöjen tasapainoisuus ja niiden integrointi keskenään poistavat monta huolta. Ongelmia saattavat aiheut­taa erillispoistot.

Näitä ovat esimerkiksi liesituuletin, takka ja keskuspölynimuri. Ilmanvaihtokoneissa jäähdytys- ja viilennysjärjestelmät on ammattilaisten suunniteltava. Isojen ikkunoiden kautta tuleva auringonsäteily kuumentaa huoneiston. Ylikuumenemisen voi estää ulkopuolisilla varjostuksilla ja vasta sen jälkeen turvautua jäähdytykseen.

Tunnetko ilmanvaihtojärjestelmät?

– Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä perustuu sisä- ja ulkolämpö­tilaeroihin ja poistohormin korkeuteen.

– Koneellinen poistoilmanvaihto poistaa ilman likaisista tiloista, kuten keittiöstä, wc:stä ja kylpyhuoneesta. Makuu- ja olohuoneissa tulee olla ulkoilmaventtiilit seinissä tai ikkunakarmeissa.

– Koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmä hoitaa koneellisesti poisto- ja tuloilman. Poistoilmasta voidaan ottaa lämpöä talteen ja tuloilma
voidaan suodattaa. Vaatii säännöllistä huoltoa.

Lisätietoja sisailmayhdistys.fi ja Asumisterveys- ja Hengitysliiton puhelinneuvonta.

Next article