Etusivu » Koti ja sisustus » Emilia Vuorisalmi: ”Koskettaa voi myös etänä”
Hyvinvointi

Emilia Vuorisalmi: ”Koskettaa voi myös etänä”

Emilia-Vuorisalmi_docemilia
Emilia-Vuorisalmi_docemilia
Emilia Vuorisalmi puhuu kosketuksen terveysvaikutuksista. Fyysinen kosketus ei nyt ole mahdollinen, mutta koskettaa voi myös etänä. Kuva: Satu Mali

Kotoilu on viime päivinä saanut täysin uuden merkityksen, kun koronaviruspandemiasta johtuen ihmisiä on jopa valtion taholta kehotettu viettämään kotona mahdollisimman paljon aikaa.

Mehiläisen lääkäri ja somevaikuttaja Emilia Vuorisalmi muistuttaa, että eristyksissä olevien reaktiomallit ovat kovin yksilöllisiä.

– Erityisen tärkeää onkin keskittyä kotona jaksamiseen. Eristäytyminen saattaa esimerkiksi vähentää ruokahalua, mutta ateriarytmistä ja ruoan monipuolisuudesta olisi silti hyvä pitää kiinni. 

Vuorisalmi kehottaa ihmisiä syömään kunnollista, ravintorikasta ruokaa.

– Liikaa stressiä ei kuitenkaan kannata ottaa, ja herkutellakin saa. Yhtä tärkeää kuin mitä syödään, on se, miten syödään. Suoliston hyvinvointi on yhteydessä mielen hyvinvointiin. 

Vuorisalmi painottaa myös liikunnan, riittävän levon ja luonnossa oleilun merkitystä hyvinvointiin.

– Puunhalailua ja rantakalliolla istumista kannattaa harrastaa, jos vain mahdollista. Rauhallinen ajanviete tuo suositeltavaa etäisyyttä myös jatkuvaan uutisvirtaan ja sosiaaliseen mediaan.

Empatia tarkoittaa ennen kaikkea tekoja

Koronavirustilanteesta on Vuorisalmen mielestä seurannut myös jotakin positiivista, kun ihmiset voivat hetkeksi kytkeä elämäänsä ohjaavan autopilotin pois päältä.

– Meillä on tässä myös hieno kasvun mahdollisuus. Nyt on se hetki, jolloin voimme luoda terveellisempiä rutiineja arkeen ja miettiä, mitä haluaisimme elämässämme muuttuvan.

Vuorisalmi puhuu kosketuksen terveysvaikutuksista. Fyysinen kosketus ei tällä hetkellä useinkaan ole mahdollinen, mutta koskettaa voi myös etänä.

– Me voimme koskettaa myös ajatuksen voimalla, auttamalla toisiamme. Kaikkia ei ole mahdollista auttaa, mutta miltei jokainen voi auttaa jotakuta. 

Yhtäkkinen sosiaalisten kontaktien puute saattaa Vuorisalmen mukaan aiheuttaa osalle ahdistusta ja lisätä pelkoa.

– Puhelimeen tarttumalla lisäämme paitsi omaamme, myös läheisten ihmisten turvallisuuden tunnetta. Empatia tarkoittaa loppujen lopuksi ennen kaikkea tekoja, tällä hetkellä etätekoja.

Kuuntele uusin podcast-jakso Miten vaalia kehon ja mielen terveyttä koronakriisin keskellä? sekä muut jaksot osoitteesta docemilia.com.
Seuraa Emilia Vuorisalmea Instagramissa:@docemilia

Next article