Etusivu » Juhlat » Ville Haapasalon keittiössä seikkaillaan värien ja tuoksujen maailmassa
Inspiraatio

Ville Haapasalon keittiössä seikkaillaan värien ja tuoksujen maailmassa

ville haapasalo
ville haapasalo
Maailmaa paljon kiertäneen Haapasalon arvostus ruokaa kohtaan on korkealla. Kuva: Pyry Lehtonen

Rakkaudella suunniteltu ja valmistettu ruoka on yksi parhaita tapoja osoittaa vieraanvaraisuutta, tuoda ihmiset yhteen ja nauttia elämästä. Näyttelijä Ville Haapasalolle ruoka on suuri intohimo.

– Ruuanlaitto on minulle tapa kertoa läheisilleni, että välitän ja pidän heistä. Kokkaan aikaa säästämättä: vapunpäivän kohokohtana oli Vorshmack, jonka valmistus vei 52 tuntia. Kerrottuani tarinan ruokalajin taustoista myös lapset söivät hyvällä ruokahalulla. Se oli jokaisen minuutin arvoista, Haapasalo toteaa.

Pohjaan palanut neuvostoliittolainen mannapuuro on yksi Haapasalon tärkeimmistä ruokamuistoista.

– Teatterikorkeakoulun aikoina Pietarissa laihdutin 50 kiloa, enkä lopulta syönyt oikein mitään. Pitkän tauon jälkeen ensimmäinen tukevampi ateria oli puolesta kilosta mannasuurimoita keittämäni tiiliskivi, josta vuolin siivuja. Pelastukseksi löysin asuinkulmiltani georgialaisen kahvilan, jossa söin hatsapuri-leipiä ja loobio-papumuhennosta joka päivä seuraavat puoli vuotta. Rakkaus georgialaiseen keittiöön syttyi. Nyt tutustutan ihmisiä georgialaisten makujen maailmaan Helsingissä sijaitsevassa ravintolassani Purpurissa.

Kesällä ruuanlaittoon saa uppoutua

Maailmaa paljon kiertäneen Haapasalon arvostus ruokaa kohtaan on korkealla.

– Ruuan alkuperä on minulle todella tärkeää. Kotimaisen kalan kulutus on lisääntynyt omassa keittiössäni valtavasti. Haluan muutenkin nauttia lähiruokaa ja suomalaista luomuruokaa. Mökillä suosin paikallisten kalastajien saaliita, ja ostan mielelläni pientilojen tuotteita.

Kesällä Haapasalo kokkaa mieluiten ulkona. Käytössä on useampiakin erilaisia grillejä – ja maakuoppa. Ruuanlaitto vie aikaa vähintään kolme tuntia päivässä.

– Kuukauden lomalla työnteko ei pääse ikävästi häiritsemään ruuanlaittoa, Haapasalo nauraa, ja jatkaa:

– Juhannus on tärkeä ruokajuhla. Väkeä on aina paljon, ja rakastan tehdä ruokaa koko porukalle. Paneudun huolella siihen, mitä kullekin vieraalle haluan tarjota.

Myös rapujuhlilla on paikkansa Haapasalon sydämessä.

– Se on fantastinen kesän päätös, jonka ainoa tarkoitus on hauskanpito. Elämystä lisää, jos saa nauttia itse pyydettyjä rapuja.

Mausteita rohkeasti ja reippaasti

Ruuanlaitto on tuoksujen ja värien maailma, jossa etenen fiilispohjalta. En ole koskaan käyttänyt reseptejä. Mausteet ovat hyvin tärkeitä: yhdistelen niitä ennakkoluulottomasti, ja maistan ruokaa vasta sitten, kun se tuoksuu oikealta.

Haapasalolta ilmestyneet ruokakirjat saavat syksyllä jatkoa. Hän toteaa kokkaavansa mielellään paitsi maailman makuja myös suomalaisia ruokia.

– Meillä on valtavan hienoja perinneruokia, olemme vain vieraantuneet niistä. Kun maistatan maailmalla suomalaista kalakeittoa tai karjalanpaistia, pitävät ihmiset makuyhdistelmiä hulluina: maitoa ja kalaa, lihaa ja hilloa!

Ruokaan liittyvillä tarinoillaan Haapasalo saa ihmiset kuitenkin innostumaan erikoisistakin makuyhdistelmistä, tutustumaan rohkeasti uusiin ruokiin – ja toisiinsa.

– Ruokailu on parhaimmillaan sosiaalisena tapahtumana, ja se on mitä parhain tapa ylittää ennakkoluuloja. Yhdessä syöminen on yksinkertaisesti ihanaa.

Next article