Etusivu » Juhlat » Raparperista on moneksi – unohda iänikuinen piirakka
Kesä

Raparperista on moneksi – unohda iänikuinen piirakka

Raparperin lehdet eivät sovellu syötäväksi, mutta raparperin mehevät varret ovat syötäviä ja sopivat leivontaan. Kuva: Getty Images

Happamanmakea raparperi on yksi ensimmäisiä avomaan vihanneksiamme, ja sen herkullisesta ja runsaasta sadosta saadaan yleensä nauttia jo toukokuun alkupuolella.

Raparperin lehdet eivät sovellu syötäväksi, mutta raparperin mehevät varret ovat syötäviä ja sopivat leivontaan, jälkiruokiin, lisukkeeksi sekä grilliin.

Kesällä herkutellaan raparperiherkuilla – nappaa nämä raparperiohjeet talteen hyvissä ajoin niin pääset hyödyntämään raparperisadon parhaimmillaan. Joka kesäinen raparperipiirakka kruunaa kesäillallisen, mutta mitä muuta raparperista voisi loihtia?

Kuva: Getty Images

Raparperi-murupaistos

Raparperipiirakkaa monin kerroin vaivattomampi, ja yhtä herkullinen kesäpöydän kruunaaja on klassinen raparperi-murupaistos.

Tarvitset:

• 500g raparperinvarsia viipaloituna
• 2 dl kaurahiutaleita
• 100 g voita tai margariinia
• 2 dl sokeria

Tee näin:

1. Pilko raparperin varret pieniksi palasiksi, ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Ripottele raparperin varsien päälle noin 1 dl sokeria halutessasi hyveestä hieman makeampaa.
2. Sulata voi ja sekoita kaurahiutaleiden ja lopun sokerin kanssa. Ripottele muruseos raparperien päälle.
3. Kypsennä uunissa 200 ° noin puoli tuntia. Anna paistoksen jäähtyä (jos maltat) ja tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa ihanana jälkiruokana.

Vinkki: Jos raparperit loppuivat kesken, voit jatkaa piirakkaa myös raparperihillolla.

Kuvat: Getty Images

Raparpekonit eli pekoniin käärityt raparperit

Pekoniin kääritty raparperi grillissä kuulostaa erikoiselta, mutta maistuu herkulta!

Parin kesän takainen grillaushitti oli raparperi-pekonit. Raparperin kirpeys toimii suolaisen pekonin kanssa loistavasti, kun sitä täydentää sokerin makeudella.­ Raparpekonit valmistuvat näin grillissä helposti ja nopeasti.

Tarvitset:
• raparperinvarsia
• paketin pekonia

Tee näin:

1. Pilko raparperin varret noin 15 cm pituisiksi pätkiksi. Kuori raparperin ohut kuori varovasti sormillasi.
2. Pyöräytä varret sokerissa ja laita jokaisen varren ympärille yksi pekoni siivu ja peitä koko raparperi sillä.
3. Paista raparperi-pekoneita grillissä noin 5 minuuttia, tai kunnes pekoni on grillaantunut herkullisen ruskeaksi ja rapeaksi.

Kuva: Getty Images

Raparperi-salaatti

Kirpeä raparperi toimii upeasti suolaisissa ruuissa. Oletko kokeillut kypsentää raparperia ja tarjota sitä salaatissa. Raparperin makupareina mansikka, herneet, kurkku, tilli ja fetajuusto toimivat ihanasti.

Tarvitset:

• raparperinvarsia
• hunajaa
• oliiviöljyä
• haluamiasi salaatin täytteitä kuten, mansikkaa, herneitä, kurkkua, salaatinlehtiä, tilliä tai fetajuustoa

Tee näin:

1. Huuhdo ja paloittele raparperinvarret, pyöräytä kevyesti hunajassa ja oliiviöljyssä ja kypsennä uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
2. Lisää kypsennetty raparperi muiden salaattitarpeiden joukkoon

Kuva: Getty Images

Raparperi-masikkajuoma

Kesäjuhlien ehdoton hitti ja näyttävä alkoholiton juoma on raparperi-mansikkajuoma.

Tarvitset:

• 10 dl vettä
• 3 dl sokeria
• 5 kpl raparperin varsia
• 2 dl mansikoita
• 3 kpl sitruunan mehu
• (kivennäismettä juoman laimennukseen)

Tee näin:

1. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Lisää sekaan huuhdeltu ja pieniksi paloiksi paloiteltu raparperi. Keitä seosta noin 10 minuuttia.
2. Murskaa mansikat ja lisää ne mehuun. Purista sitruunat ja mausta mehu niillä.
3. Anna juoman tekeytyä, tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.
4. Siivilöi mehu, tarjoa juoma kivennäisvedellä laimennettuna.

TIESITKÖ TÄMÄN RAPARPERISTA?

Kierrä raparperin varret tyvestä muutama varsi kerrallaan, näin tilalle kasvaa uusia varsia. Katkaise kukat, jos haluat pidentää kasvukautta.
Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo elimistöstä kalsiumia. Vanha viisaus on juoda lasillinen maitoa tai syödä muita maitotuotteita raparperiruokien kanssa.
Raparperia voi säilöä myös pakastamalla. Kuori ja paloittele varret ja pakkaa raakoina pakastepusseihin.

Lähde: SatokausikalenteriGood Housekeeping

Next article