Etusivu » Juhlat » Onnistuneet juhlat – katso Siken parhaat vinkit
Juhlien järjestäminen

Onnistuneet juhlat – katso Siken parhaat vinkit

Juhlien järjestäminen on mukavaa, kunhan siitä ei ota liikaa stressiä. Kuvat: Pexels ja oma arkisto.

Sikke Sumari

ravintoloitsija, ruokakirjailija

Kevään juhlakausi on alkamassa ja monessa kodissa suunnitellaan parhaillaan juhlatarjoiluja. Ravintoloitsija ja ruokakirjailija Sikke Sumari antaa 10 parasta vinkkiään ikimuistoisten ja stressittömien juhlien järjestämiseen.

Uuden Sikke’s -ravintolan tänä keväänä avannut Sikke kertoo uusimpia ruokakuulumisiaan ja juhlavinkkejä keskellä ravintolansa hulinaa.

– Näin keväisin minua inspiroivat erityisesti Suomen luonnon tarjoamat villiyrtit ja -vihannekset, kuten voikukka, väinönputki ja nokkonen, joita voi helposti hyödyntää vaikkapa vanhoissa tutuissa resepteissä, kertoo Sikke.

Siken sydäntä lähellä ovatkin paitsi vuodenaikojen mukaan valitut raaka-aineet, myös eettisesti ja ekologisesti toimivat tuottajat.

Siken 10 vinkkiä juhlien järjestäjälle

1. Juhlien järjestämisessä kannattaa harkita ammattilaisavun käyttämistä, sillä ei ole itseisarvo, että on itse valmistanut koko juhlatarjoilun.

2. Oleellisinta on suunnata energiansa itse tilaisuuteen eikä stressaamiseen – ja pitää mielessä se pääasia: perheenjäsen on saanut ylioppilaslakin tai valmistunut ammattiin. Suurena juhlapäivänä on tärkeää, että juhlien isäntäväki on virkeää.

3. Vaihtoehtona ammattilaisavun käyttämiselle on talkoohenki juhlien järjestämisessä: kutsu hyviä ystäviä tai sukulaisia valmistelemaan juhlia yhdessä.

4. Nyyttäriajatusta voi hyödyntää myös juhlien järjestämisessä, ja pyytää lahjaksi vaikkapa vieraan oma bravuuri. Sukulaisia voi myös vinkata tuomaan yhden ruusun ja kakun mukanaan.

5. Muista pysyä kohtuudessa, sillä kukaan vieraista ei odota pääsevänsä täydelliseen ruotsinlaivan buffetpöytään. Tee vähän, mutta hyvää! Valmistujaisjuhlissa vieraat usein kiertävät juhlista toiseen, eivätkä ihmiset jaksa syödä joka juhlassa täyttä lautasellista. Joten tee vain omat bravuurisi, ja tilaa loput muualta – tai yksinkertaisesti tarjoa vain vähemmän

6. Tarjottavan tulee olla mahdollisimman helposti syötävää. Se, miten tarjoilut syödään on vähintään yhtä tärkeää kuin miltä ne näyttävät. Sormisyötävät ovat helppoja tarjottavia, eikä sinun tarvitse kattaa haarukoita ja veitsiä. Mutta muista ottaa huomioon suupalojen koko. Esimerkiksi parmankinkkua on vaikea syödä kahdella haukkaisulla.

7. Tarjoiluissa myös luovuuden käyttö on sallittua – suklaakakun tilalla voi tarjota vaikka hyviä suklaakonvehteja!

8. Panosta kauniiseen esillepanoon: kauniisti aseteltuihin kukkiin, servietteihin ja muihin koristeisiin.

9. Mikäli tarjoat kuplajuomaa, pidä huolta että se on kylmää! Juomaa kaadetaan lasiin vasta, kun ihminen on ojentamassa kättään lasia kohti.

10. Kannattaa pitäytyä omissa vanhoissa, hyväksi havaituissa luottoresepteissä. Ellei sitten halua kutsua vieraita kokeilukeittiöön.

Jäikö juhlien järjestäminen kaikesta huolimatta viime tippaan? Kurkkaa juhlien järjestäjien muistilista ja viisi viime hetken vinkkiä juhlien järjestäjälle.

Next article