Riista ei ole vain herkullista lihaa, se on osa luonnon tasapainoa. Oikein mitoitettu metsästys hillitsee liikakantojen haittoja ja tukee metsien ja maatalouden elinvoimaa.
– Jos haluaa syödä lihaa, on riista ehdottomasti vastuullisin vaihtoehto. Se elää luonnossa, sitä ei tehotuoteta eikä prosessoida. Riista on käytännössä puhtainta mahdollista lihaa, toteaa Viltgården Premium Products Ab:n toimitusjohtaja Dick Karlsson.
Riista on myös ravitsemuksellisesti laadukasta: siinä on vähemmän rasvaa ja enemmän makua.
– Kannattaa rohkeasti kokeilla muutakin kuin hirveä. Esimerkiksi valkohäntäpeura ja suosikkini metsäkauris tarjoavat hienostuneen maun ja murean koostumuksen. Villisika on aliarvostettu herkku sekä harvinaisuus suomalaisessa keittiössä, joka tuo pöytään täysin omanlaisensa, aromikkaan makumaailman, lisää Viltgårdenin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Fredrik Sandström.
– Tein joulukinkun villisiasta, ja se oli hyvää, Karlsson vahvistaa.
Riistan hyödyntäminen on osa metsästyksen ydintä
– Aina kun mainitsen metsästäväni, ensimmäinen kysymys on: ”Voiko sitä lihaa ostaa?” Siksi lähdimme mukaan Viltgårdeniin. Esimerkiksi eräässä metsästysseurassa ammuttiin viime kaudella 200 peuraa. Seuran viisitoista jäsentä eivät pysty itse sitä määrää pakastamaan tai syömään. Me tuomme riistan kuluttajien kotiovelle ja seura saa tuloja, jotka voidaan käyttää esimerkiksi uusien riistapeltojen perustamiseen tai metsästystornien rakentamiseen, Sandström kertoo.
Viltgården tuo lihan helposti kuluttajien ulottuville, valmiiksi leikattuna ja pakastettuna suoraan kotiovelle. Vähärasvainen liha säilyy pakkasessa jopa kaksi vuotta ja sitä on saatavilla ympäri vuoden.
– Haluamme kiittää sekä metsästysseuroja että asiakkaita. Tarvitsemme metsästäjiä, jotka hoitavat kantoja vastuullisesti ja kuluttajia, jotka arvostavat riistaa, sekä Viltgårdenia, joka yhdistää nämä kaksi, Sandström summaa.
