Etusivu » Vesillä » Kaasumoottori – Veneilyn vihreämpi tulevaisuus
Venetarvikkeet

Kaasumoottori – Veneilyn vihreämpi tulevaisuus

Kaasumoottori
Kaasumoottori
Kuva: Unsplash

Polttoaineena kaasu on yhä suositumpi. Yhä useampi autoilija valitsee ympäristöä silmällä pitäen kaasukäyttöisen ajoneuvon. Samaa kehitystä odotetaan myös venealalle lähitulevaisuudessa – sitä mukaan, kun tarjonta kaasukäyttöisissä venemoottoreissa myös Suomessa lisääntyy.

Yhdysvalloissa kaasumoottoreiden käyttö on kasvanut niin venealalla kuin moottorikäyttöisissä pienlaitteissa, kuten ruohonleikkureissa. 

Suomeen kaasukäyttöiset venemoottorit ovat vasta rantautumassa, mutta kiinnostus niitä kohtaan on jo olemassa. Kaasumoottorit käyttävät pääasiallisena polttoaineenaan maakaasua tai 100 % uusiutuvaa ja kotimaista biokaasua. 

‒ Kaasumoottoreiden kehittämisen lähtökohtana on ympäristöystävällisyys ja sitä mukaan haitallisten palokaasujen ja siinä olevien pienhiukkastenmerkittävä vähentäminen. Kaasun palaessa syntyy öljyyn ja biopolttoaineisiin verrattuna vain murto-osa hiukkaspäästöjä, kuten raskasmetalleja rikkiä, typpioksideja ja nokea. Nämä kaikki ovat ihmisen kokonaisterveyteen vaikuttavia tekijöitä, ja tietenkin ne vaikuttavat myös luonnon hyvinvointiin, toteaa alan asiantuntija Mikael Ulfves.

Kaasumoottoreiden etuna on myös helppokäyttöisyys: kierretään kaasupullo paikolleen ja moottori on ajovalmis. Ei tarvita ryyppyä tai polttoaineen pumppausta lainkaan. Itse kaasun palamisprosessi on puhdas, joten moottori ei käytössä likaannu. Tämä puolestaan tekee moottorista käytön kannalta luotettavan.

Nykyään valmistetaan paitsi perämoottoreita myös kaasukäyttöisiä ruohonleikkureita, lehtipuhaltimia, moottorisahoja ja muita pienmoottoreita. Tätä nykyä tuotetaan myös kaasukäyttöisiä generaattoreita tuottamaan varavirtaa ympäristöystävällisesti. Koska kaasumoottoreiden palamisprosessi on puhdas, kaasuteknologia avaa uusia mahdollisuuksia laitteiden käytölle myös sisätiloissa.

Lue myös: Elektroniset navigointilaitteet parantavat turvallisuutta

‒ Kaasuteknologia ei ole sinänsä uutta teknologiaa, mutta sen käyttö mekaanisen energian tuottamisessa on. Itse kaasumoottori on toiminnaltaan hyvin samankaltainen kuin mikä tahansa nelitahtimoottori – ero on lähinnä sen palamiskammioon tulevalla seoksella. Kaasumoottoreissa polttoaine on jo kaasumuodossa, kun se sekoitetaan ilman kanssa. Tällöin on helppoa saavuttaa seos, joka palamiskammiossa palaa täydellisesti. 

Next article