Etusivu » Vesillä » Tuleeko tänään kalaa?
Kalastaminen

Tuleeko tänään kalaa?

Kalastusopas Peter Lahti tietää, että kalastamisessa on olennaista ymmärtää, missä kalat liikkuvat eri vuodenaikoina. Kuva: Oma arkisto

Kalastusopas Peter Lahti on vesillä vuosittain yli 250 päivää. Hänelle kalastaminen on harrastus ja elämäntapa, josta muokkautui elinkeino.

– Parasta tässä on luonnossa oleminen ja opastus palveluammattina. Saan näyttää muille, miten kivaa kalastaminen on. Ja kun kala nousee vedestä, nautin asiakkaiden riemusta, Lahti hymyilee.

Kalastusretkille tulee mitä erilaisempia porukoita, joiden lähtötasokin vaihtelee suuresti.

– Yleisin kysymys on: ”Tuleeko tänään kalaa?” Ja vastaus on: kyllä, Lahti naurahtaa.
Veneen hän valitsee porukan ja vesistön koon mukaan.

– Veneessä vakaus on tärkeää. Kun vene ei heilu, ei tarvitse kaiteita ja veneessä on helpompi liikkua. Minulla on aina myös keulamoottori, koska se on kaikuluotaimen ja pelastusliivin ohella tärkein turvaväline, Lahti sanoo.

Missä on kesän parhaat kalapaikat? – Nappaa Peterin kalastusvinkit

Kalastamisessa on olennaista ymmärtää, missä kalat liikkuvat eri vuodenaikoina ja miten niitä kannattaa silloin kalastaa.

– Esimerkiksi keskikesällä karikko on hyvä paikka, mutta heti jäiden lähdön jälkeen ei. Välillä kalat liikkuvat virrassa, välillä 10 metrissä, Lahti kuvailee.

Jos et pääse veneellä kalaan, kokeile salmista, kapeikoista ja siltojen lähistöiltä.

– Näissä paikoissa virtaa keskikesällä hapekasta vettä, mikä houkuttelee kaloja, Lahti kertoo.
Veneellä kalapaikan valitseminen on helpompaa.

– Syvänmeren lähellä kaloja löytyy sellaisten karikoiden luota, joiden lähellä on ahvenvitaa ja ruohoa, Lahti kuvailee.

Keskikesän syömingeissä kalojen maailmassa värisevät bleidit, pyrstölipat ja perinteiset vieheet. Ne maistuvat ruohikon lähellä.

– Jos haluaa jigata kuhaa, silloin kannattaa valita suht jyrkät rinteet ja kivikot, jotka ovat 3–6 metrin syvyydessä. Hyviä aloitusvärejä jigeille ovat keltainen ja ruskean sävyt, Lahti sanoo.

Kaikuluotain on erinomainen apulainen kalapaikkojen valinnassa.

– Kaikuluotaimen avulla opit erottamaan kaloja toisistaan niiden olinpaikan, uintisyvyyden ja parven koon mukaan. Jos parvi on iso, ne ovat todennäköisesti särkeä ja lahnaa. Jos taas näet yksittäisiä kaaria tai 3–4 ryhmiä, saatat olla hyvällä kuhapaikalla. Tee havaintoja ja testaa, niin opit parhaiten, Lahti kannustaa.

Next article