Skip to main content
Etusivu » Vesillä » Näin vähennät hiilijalanjälkeäsi
Arjen vastuulliset valinnat

Näin vähennät hiilijalanjälkeäsi

Monet pienetkin teot auttavat oman hiilijalan- jäljen pienen- tämisessä. Kuva: Pexels ja Unsplash

Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä ja siten ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Listasimme vinkkejä siitä, miten voit tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja!

Asumisen hiilijalanjälki

1. Säästä sähköä. Vaihda sähkösopimuksesi uusiutuvaan esimerkiksi tuuli- tai vesivoimalla tuotettuun sähköön, sammuta valot, kun poistut huoneesta ja tiputa asuntosi lämpötilaa muutamalla asteella.

2. Älä tuhlaa vettä. Sulje hana hampaiden harjauksen ajaksi ja pyri lyhentämään suihkussa vietettyä aikaa.

3. Kierrätä ja muista lajitella roskat! Esimerkiksi osa vaarallisesta jätteestä saattaa vaikuttaa pieneltä ja harmittomalta, mutta aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan haittaa terveydelle ja ympäristölle.

Ruoan hiilijalanjälki

4. Suosi kasvis- ja lähiruokaa. Jos lihansyönnin lopettaminen tuntuu mahdottomalta, valitse kasvisruoka lihan sijasta edes muutamana päivänä viikossa. Myös ruoan kuljetukseen kuluu paljon energiaa, joten pyri valitsemaan raaka-aineet läheltä.

5. Osta ruokaa vain tarpeeseen ja vältä ruokahävikkiä. Voit esimerkiksi pakastaa ylijääneen ruuan tai hyödyntää sitä seuraavan päivän aterian valmistuksessa.

Liikkumisen hiilijalanjälki

6. Kävele lyhyet matkat. Hanki perinteinen polkupyörä tai sähköpyörä, jolla taittuu pidempikin matka. Myös kroppa kiittää!

7. Suosi kimppakyytejä. Voiko työmatkan kulkea useamman kollegan kanssa tai lasten harrastuskuskaukset jakaa vuoroihin?

Muiden hankintojen hiilijalanjälki

8. Lopeta tupakointi! Tupakantuotannon vuoksi maailmassa tuhotaan vuosittain 200 000 hehtaaria metsää.

9. Pohdi, tarvitsetko tavaran oikeasti omaksi vai voisiko sen lainata esimerkiksi naapurilta?

10. Pidennä tavaroiden käyttöikää. Huolla vaatteitasi, valitse ympäristöystävälliset pesuaineet ja kierrätä käyttämättömät vaatteet

Next article