Skip to main content
Etusivu » Vesillä » Avovesikausi on pian käsillä
Kalastaminen

Avovesikausi on pian käsillä

Avovesikausi
Avovesikausi
Kuva: Unsplash

Vedet aukeavat ja on aika mennä kalaan. Kevät on syksyn ohella isojen kalojen parhaita kalastussesonkeja. Lajissa välineillä on väliä, ja ne ovatkin vuosien varrella kehittyneet.

Keväällä vesien auetessa kalat viihtyvät matalassa, jolloin uistimen on kuljettava pitkin pintaa, neuvoo kalastuksen ammattilainen, vuosia kalastanut ja uisteluun erikoistunut Hannu Kangas.

Kalastusmuodot ovat vuosien varrella kehittyneet, ja etenkin heittokalastus on kehityksen myötä kasvattanut suosiotaan. Heittokalastus on aktiivinen ja monipuolinen laji, joka vaatii tarkkuutta ja keskittymistä. Heittokalastuksessa pääsee kalastamaan niin veneestä kuin rannalta tai vaikkapa kaupungin ytimestä. 

– Heitot voi kohdistaa pienemmille alueille ja sellaisiin hankalasti päästäviin paikkoihin, joihin esimerkiksi vetouistelu ei sovellu. Monesti kalat löytyvät juuri suojaisista kohdista, Kangas kertoo.

– Heittokalastuksen suosioon vaikuttaa myös välineiden valtava kehitys. Jokaiselle kalastus- ja uittotyylille on markkinoilla lukuisia vieheitä sekä välineitä, joilla on helppo heittää. Kalastitpa sitten ahventa, kuhaa tai haukea. Joten mielenkiinto lajissa taatusti säilyy, sanoo Kangas.

Kankaan mukaan uusinta uutta on jigaaminen eri tavoin. Esimerkiksi pohjalta kalastettaessa painavan vieheen annetaan painua pohjaan ja kala saadaan tarttumaan syöttiin kelaamalla epätasaisesti ja uittamalla vapaa pienin liikkein. Erityisesti ahventen ja kuhan pyyntiin soveltuva jigikalastus on Kankaan mukaan kehittynyt nopeasti, kun luonnonsyöttiä hyvin muistuttavat silikonisyötit ovat kehittyneet.

Tärkeää on nauttia luonnosta ja vapaa-ajasta. Kalastus on upea harrastus niin heittäen kuin vetouistellen. 

Next article