Skip to main content
Etusivu » Piha ja puutarha » Talvipuutarha kukoistamaan – 10 ikivihreää kasvia
Puutarhan kasvit

Talvipuutarha kukoistamaan – 10 ikivihreää kasvia

Kuvat: Unsplash

Monelle puutarhan hoitaminen ja ihaileminen liittyy vain kesäaikaan. Suomessa tämä aika on valitettavan lyhyt ja myös talvisin pihalla vietetään aikaa, joten miksei pihapiiri olisi silloinkin täydessä loistossa. Kokosimme yhteen parhaimmat ja suosituimmat ikivihreät, joilla pihasi vihreää väriloistoa voi nauttia myös pakkasen ja lumen saavuttua.

Kataja

Katajat ovat hyvin yleisiä suomalaisilla pihoilla kestävyytensä vuoksi. Nämä korkeat ikivihreät kestävät mainiosti pohjoismaiden kylmiä säitä ja ovat erittäin helppohoitoisia. Katajalajeja on monta erilaista ja jokaiseen tarkoitukseen, esimerkiksi pensasmaiset katajat sopivat hyvin aidaksi pituuden ja leveydensä puolesta.

Puistoalppiruusu

Suomessa suosituin alppiruusu on kaunis puistoalppiruusu. Tuuheat, pyöreät pensaat painuvat usein Suomessa alaspäin lumen painon alla. Kukkien nuput kehittyvät jo syksyllä ja kukkii alkukeväästä lajikkeesta riippuen liilasta valkoiseen.

Tuija

Tämä helppohoitoinen talvivihanta eli ikivihreä sopii aidaksi loistavasti. Se sopeutuu nopeasti uuteen kasvuympäristöönsä ja kasvaa pian istutuksen jälkeen. Tuijaa voi leikata ja siistiä pitkin vuotta, jos kasvi alkaa rehottaa.

Kartiovalkokuusi 

Kartiovalkokuusi kasvaa nimensä mukaisesti luonnollisesti kartion muotoon. Tämä tuuhea kasvi on yleinen Suomen pihoilla ja sopii hyvin kauniiksi koristeeksi yksin tai erilaisiin havuistutuksiin. Keväällä kartiovalkokuusi loistaa lähes kullankeltaisena ja loppukesästä muuttuu tummansävyiseksi.

Sypressi

Sypressi on kaunis koriste jokaiselle pihalle. Sypressejä on montaa eri lajia, ja Suomessa sitä myydään eniten kevät- ja joulukasvina. Sypressi loistaa keväisin ja toimii mainiona joulukasvina esimerkiksi koristeen ovenpielissä.

Monesta ikivihreästä saa pihan rajalle kauniin aidan. Kuva: Unsplash

Kääpiömänty

Kääpiömännyt ovat metsämännyn hitaasti kasvavaa lajiketta ja ne kasvavat vuodessa noin 5-10 senttiä. Nämä minimännyt kestävät jatkuvaa auringonpaistetta ja kuivuutta ja ovat sopiva lisäys pienempäänkin pihaan.

Kanerva

Kanerva on oikein istutettuna ympärivuotinen kaunokainen. Usein sitä käytetään kuitenkin talven kausituotteena ja se onkin saatavilla useissa eri väreissä. Jos kuitenkin saat kanervasi kestämään monivuotisena, on siitä iloa keväällä sinun lisäksesi myös pörriäisille.

Puksipuupallo

Tämä kaunis muotoonleikattava ikivihreä soveltuu sekä kukkaruukkuun ja kukkapenkkiin. Puksipuupallo on helppo sijoittaa, sillä se viihtyy monenlaisissa paikoissa. Kevätauringolta se tulee kuitenkin suojata.

Lue myös: Jäälyhty kruunaa talvipihan

Suikerosorvarinpensas

Suikerosorvarinpensas on matala ja leveä kasvi, joten se sopii mainiosti maan peitteeksi. Sen lehdet ovat reunoilta kauniin valkoiset – todellinen katseenvangitsia jokaisella pihalla. Lehdet vivahtavat roosaan syksyisin. Jos pelkäät tämän kaunottaren hukkuvan lumen sekaan, sen voi mainiosti istuttaa myös ruukkuun ja laittaa esille puolivarjoisaan paikkaan.

Euroopanmarjakuusi

Aina vihreä Euroopanmarjakuusi kasvaa Suomessa hitaalla vauhdilla 1-8 metriä korkeaksi. Tämä tummanvihreä yksilö kasvaa luonnollisesti hiukan kartiomaiseen muotoon tiheillä oksilla. Kuusi kasvattaa pieniä punaisia marjakäpyjä.

Syksyn ja pimeän saavuttua, alkaa monella jo ideat jouluvalojen ripustamisesta. Mikset koittaisi valaista myös osan istutuksestasi valonauhojen ja maahan istutettavien spottivalojen avulla. Talven pimeyttä voi piristää monilla tavoilla ja vain mielikuvitus on rajana.

Next article