Skip to main content
Etusivu » Lemmikit » Luonteikas terrieri istuu Niinistön laumaan
Inspiraatio

Luonteikas terrieri istuu Niinistön laumaan

ville-niinisto-rusko
ville-niinisto-rusko
Kuvat: Ville-Veikko Mastomäki

Ville Niinistön perhe täydentyi vuosi sitten Rusko-koiralla. Persoonallinen norwichinterrieri saa kansanedustajan rentoutumaan töiden jälkeen ikionnellisella vastaanotollaan, mutta osaa myös tehdä pientä jäynää.

Ville Niinistö tottui koiriin jo lapsuudenkodissansa.

– Perheessäni oli koira 15 vuoden ajan. Ennen Ruskon tuloa unelma lemmikistä eli pitkään myös omien lasteni kanssa.

Koirakeskustelu aloitettiin Niinistön ministeriaikoina.

– Silloin sanoin, että nyt on liian kiire, katsotaan ministeriyden jälkeen. Terävänä lapsena tyttäreni muisti keskustelun ja palasi asiaan heti ministerikauden loputtua. Sanoin, että katsotaan puolueen puheenjohtajuuden jälkeen. Tämä koitti vuonna 2017. Lopulta norwichinterrieri Rusko muutti meille kesällä 2018.

– Minulla on nyt enemmän aikaa ja lapset ovat siinä iässä, että voivat ottaa koirasta hoitovastuuta. Koira opettaa vastuunkantoa toisesta luontokappaleesta, ja ehkä teini-iässä on helpompi halata koiraa kuin isää, Niinistö perustelee sopivaa ajankohtaa.

Rotuvalintaan vaikutti lähipiirin suositukset.

– Valtuustokaverilla Turussa on norwichinterrieri, innostuin rotukuvauksesta ja kuulemistani esimerkeistä. Halusimme seurallisen lapsiperheeseen sopivan koiran, jolta löytyy kuitenkin itsenäisyyttä ja omaa luonnetta, Niinistö hymyilee.

Ruskon elämänilo tarttuu

Ensimmäinen vuosi yhteistä eloa Ruskon kanssa on sujunut Niinistön perheessä hienosti.

– Parasta on, kun Rusko tulee ikionnellisena töiden jälkeen ovelle vastaan, sen elämänilo tarttuu. Koiramme on paljastunut fiksuksi ja mukautuvaksi kaveriksi, jolla on pilke silmäkulmassa ja vakaa oma tahto. Hän myös lukee ihmisiä hyvin. Rusko on seurallinen, mutta jos havaitsee ihmisen kaipaavan omaa rauhaa, hän viihtyy itsekseen, Niinistö kuvailee uuden perheenjäsenen luonnetta.

– Rakastamme molemmat saaristoluontoa, ja käymmekin mökillä usein ihan kahden. Saaristoluonnossa vaeltelu on hyvää vastapainoa sosiaaliselle työlle, Niinistö päättää.

Ville Niinistön kolme vinkkiä vastuulliseen koiran hankintaan:

1. Kartoita omat resurssit ja tukiverkosto

Koiran omistajuuteen liittyy valtava vastuu. Kun koirakuume iskee, kannattaa realistisesti pohtia omaa elämää ja mahdollisuuksia pitää lemmikistä huolta. Löytyykö koiralle hoitopaikka, jos työpäivät venyvät pitkiksi? Entä riittääkö aikaa ja kapasiteettia pennun johdonmukaiseen koulutukseen?

2. Tutustu eri rotuihin

Koiraroduissa on eroja. Söpö ulkonäkö ei riitä valintakriteeriksi. Kannattaa lukea koiraroduista mahdollisimman paljon etukäteen, jotta voi valita omaan perheeseen ja elämäntyyliin sopivan lemmikin.

3. Hanki koira luotettavalta kasvattajalta

Koiran omistajuus vaatii perehtymistä. Hyvä kasvattaja tukee alkutaipaleella ja matkan varrella. Juttelimme pitkään Ruskon kennelkasvattajan kanssa ennen koiran kotiuttamista, ja yhteys on säilynyt sen jälkeenkin. Hankimme Ruskon kotiseudultamme Turusta, joten olemme voineet myös kyläillä kasvattajalla pentuaikana. Sieltä saatu tuki on ollut kullanarvoista.

Next article