Etusivu » Lemmikit » Kotimaisen koiranruoan edut ovat samat kuin elintarvikkeissa
Lemmikit

Kotimaisen koiranruoan edut ovat samat kuin elintarvikkeissa

Kuva: Getty Images

Koiranruokavaihtoehtoja on paljon. Kotimaisten valmistajien toimintaa ja valmistamia tuotteita sekä käyttämiä raaka-aineita pystytään Suomessa valvomaan. Yhä useamman ostopäätöksiä ei ohjaa pelkkä hinta, vaan myös eettiset arvot. Kauppakasseihin valikoituu luomua ja lähiruokaa.

Myös koirien- ja kissojen ruoissa vaihtoehtoja on hyllykaupalla ja valmistajia kotimaisista ulkomaisiin.

– EU-alueella koiranruokien valmistajia säätelee EU-lainsäädäntö. Ruoat valmistuvat samoista eläimistä peräisin olevista raaka-aineista kuin elintarvikkeetkin. EU:n ulkopuolisten valmistajien kohdalla EU-lainsäädäntö ei suoraan päde, mutta kauppasuhteet säätelevät toki sitä, mitä maahan voi tuoda, toteaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Rehuvalvonnan ylitarkastaja Hanna Laatio.

Kotimaisia koiranruokaa valmistavia firmoja on maan kokoon nähden paljon, kolmisenkymmentä. Kotimaiset yritykset valmistavat esimerkiksi raakaruokaa, kuivattuja makupaloja ja makkaratyyppisiä, kypsennettyjä ruokia. Nappuloita valmistavia firmoja on Suomessa vain yksi.

Evira hyväksyy uudet kotimaiset valmistajat ja valvoo vanhoja valvontasuunnitelmansa mukaisesti, mutta Laatio lisää, että valmistaja vastaa aina itse tuotteidensa laadusta ja firman toiminnasta.

Vähittäismyynnistä, kuten marketeista Evira kerää rehunäytteitä sekä kotimaisista että ulkomaisista tuotteista valvontasuunnitelmansa mukaisesti. Näytteistä tutkitaan erityisesti salmonellaa, mutta myös muun muassa haitallisia ja kiellettyjä aineita sekä katsotaan, että pakkausmerkinnät vastaavat sisältöä.

– Suomalaiset valmistajat käyttävät enimmäkseen kotimaisia raaka-aineita. Elintarviketuotantoeläimiä lääkitään Suomessa vähemmän kuin muualla. Lemmikkienruoat valmistetaan samoista eläimistä kuin elintarvikkeetkin. Siten edutkin ovat samat, Laatio toteaa.

Vilma Vuorio, [email protected]

Next article