Etusivu » Talous » Haaveena ensimmäinen oma koti? Aloita säästäminen helposti
Säästäminen

Haaveena ensimmäinen oma koti? Aloita säästäminen helposti

asp-tili
asp-tili
Kuvat: Unsplash

Ensimmäisen asunnon ostaminen on iso päätös. Monesti ensiasunnon ostamista lykätään, jos rahatilanne ei ole tarpeeksi tasainen tai tulevaisuuteen liittyy epävarmuutta.

Ensimmäinen askel omaa asuntoa varten on kuitenkin säästäminen. Säästämisen voi aloittaa pienellä tai suurella summalla. Sitoutuminen ei siis ole suuri. Jos kuitenkin asunto on haaveena edes kaukaisessa tulevaisuudessa, kanttaa avata ASP-tili ja aloittaa säästäminen.

Mikä on ASP-tili?

ASP-tili on tarkoitettu 15–39-vuotiaille ensiasunnon ostajille. Se on helppo ja turvallinen säästämiskeino ensiasunnosta haaveileville. ASP-tilin avaaminen on helppoa ja maksutonta. Tilin voi avata kätevästi esimerkiksi nettipankista.

ASP-tili ei vaadi kuukausittaista tallettamista, eikä summien tarvitse olla isoja. Tilille tulee säästää 150-3 000 euroa yhdellä kalenterivuosineljänneksellä. Talletuksia tulee olla vähintään kahdeksan yhden vuoden aikana.

Säästämällä joka kuukausi 50 euroa, jokainen vaatimuksista tulee täyteen helposti ja säästötilille kertyy 600 euroa vuodessa.

ASP-tilille tulee säästää 10 % tulevan kodin arvioidusta hinnasta vähintään kahden vuoden aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 150 000 euron hintaisesta asunnosta sinulla tulee olla säästettynä 10 %, eli 15 000 euroa.

Enimmäisaikaa säästämiseen ei ole, joten voit aloittaa säästämisen 20-vuotiaana, ja ostaa asunnon 10 vuoden päästä.

Miettimällä omia tuloja ja menoja, on helppo kartoittaa kuinka paljon rahaa pystyy laittamaan sivuun. Oikeanlainen säästösuunnitelma pitää huolen, ettei elämänlaatu laske ja säästämisen lisäksi on varaa myös itselle tärkeisiin harrastuksiin.

Valmistujaislahjat, veronpalautukset ja merkkipäivinä saadut lahjarahat kannattaa myös siirtää talteen ASP-tilille. Näin tilin potti kertyy nopeammin kuin uskotkaan.

Vanha sanontakin sen kertoo: Pienistä puroista syntyy suuri joki. Tänään aloittettu säästäminen johtaa isompaan summaan vuosien päästä. Eikä kukaan vielä ole katunut rahan säästämistä tulevaisuutta varten.

Lue myös:
Oman talouden suunnittelu sopii kaikille
Näillä yksinkertaisilla vinkeillä säästät rahaa (Infograafi)

Lähteet: Nordea, Säästöpankki ja Osuuspankki

Next article