Skip to main content
Etusivu » Koti ja sisustus » Milla Alftan neuvoo: ”Kesämökin sisustuksessa panostetaan kodikkuuteen”
Sisustaminen

Milla Alftan neuvoo: ”Kesämökin sisustuksessa panostetaan kodikkuuteen”

Milla Alftan
Milla Alftan
Milla Alftanin mukaan tärkeintä mökillä on kodikkuus ja viihtyisyys sekä omannäköinen sisustus, eikä niinkään viimeisten sisustustrendien mukaan suunnitellut tilat. Kuva: Kristian Maukonen

Vapaa-ajan asuntoihin satsataan yhä enemmän ja ne toimivat entistä useammin myös ympärivuotisina asuntoina, siksi kesämökin sisustus kiinnostaa monia. Sisustussuunnittelija Milla Alftanin sisustusvinkeillä päivität helposti myös mummonmökin sisustuksen.

– Mökin tai vapaa-ajan asunnon sisustukseen haetaan monesti jotain erilaista kuin kotona, kuten esimerkiksi boheemia, rentoa tai luonnonläheisempää tyyliä, kertoo Alftan.

Tärkeintä mökillä on kodikkuus ja viihtyisyys sekä omannäköinen sisustus, eikä niinkään viimeisten sisustustrendien mukaan suunnitellut tilat. Maisemaa ja luontoa halutaan korostaa käyttämällä sisustuksessa luonnonmateriaaleja ja -sävyjä. Ekologiset, kestävää kehitystä tukevat valinnat näkyvät harkitusti valituissa tuotteissa, jotka on valmistettu aidoista, kestävistä materiaaleista.

– Vapaa-ajan asuntoon halutaan nyt laadukkaita, kotimaisia tuotteita. Kankaissa suositaan luonnonmateriaaleja kuten villaa, pellavaa ja puuvillaa. Suomalaista puuta hyödynnetään myös paljon sisustuksessa.

Riittävä valaistus luo paitsi tunnelmaa myös turvallisuutta. Kuva: Kristian Maukonen

Tekstiileissä suositaan käytännöllisyyttä

Mökin materiaalivalinnoissa on tärkeää ottaa huomioon kestävyys ja käytännöllisyys. Mökillä vietetään paljon aikaa ulkona ja eläminen on rennompaa – sisällä saatetaan kulkea likaisissa saappaissa perunakattilan kanssa. Erityisesti mattojen tulisikin olla helppohoitoisia hamppu- tai sisalmattoja tai laiturilla pestäviä räsymattoja.

Vapaa-ajan asunnolla saatetaan viettää jopa puolet ajasta, jolloin sisustuksessa tulee ottaa huomioon myös erilaiset asuinmukavuudet espressokeittimestä lähtien.

Mökeissä suositaan suuria ikkunoita, jotta luonto pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Mökin ikkunoista avautuva maisema halutaankin tuoda maksimaalisesti sisään. Huonekalujen sijoittelun lisäksi myös verhoratkaisuilla voidaan vaikuttaa maiseman vangitsemiseen.

– Mikäli ikkunasta avautuvaa maisemaa ei haluta peittää, ovat pitkät, kuultavat sivuverhot paras ratkaisu. Verhojen suunnittelussa on olennaista ottaa käyttötarkoitus huomioon, onko esimerkiksi tarkoitus käyttää verhoja pimentämiseen, kertoo Alftan.

Vapaa-ajan asunnolla saatetaan viettää jopa puolet ajasta, jolloin sisustuksessa tulee ottaa huomioon myös erilaiset asuinmukavuudet espressokeittimestä lähtien. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota myös hyvään valaistukseen niin ulko- kuin sisätiloissa. Riittävä valaistus luo paitsi tunnelmaa myös turvallisuutta.

Mökeissä suositaan suuria ikkunoita, jotta luonto pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Kuva: Kristian Maukonen

Milla Alftanin viisi vinkkiä mökin ilmeen raikastamiseen

1. Sisustustekstiileillä kuten matoilla, verhoilla ja tyynyillä saa helposti piristettyä ilmettä. Esimerkiksi matto voi toimia sisustuksen väripilkkuna tai koota oleskeluryhmän yhteen.

2. Isojen pintojen kuten seinien tai lattioiden maalaamisella on suuri vaikutus kokonaisuuteen.

3. Kalusteiden järjestystä muuttamalla saa helposti uutta ilmettä sisustukseen.

4. Turhan tavaran karsimisella saa selkeyttä ja raikkautta tilaan.

5. Persoonalliset ideat luovat kodikkuutta. Ripusta esimerkiksi aitasta löytyneet vanhat työkalut seinälle tai tuo luontoa sisälle keräämällä kirpparilta löytyneeseen kukkavaasiin oksia tai kukkia. 

Milla Alftan

sisustussuunnittelija

Nappaa lisää inspiraatiota kesämökin sisustukseen myös Millan somesta (@millaalftan)!

Sinua voisi myös kiinnostaa: Teuvo Lomanin 4 vinkkiä kesäkotiin

Next article